Dubičanima Una draža od mora

Jana Kezić
Dubičanima Una draža od mora

KOZARSKA DUBICA - Rijeka Una za mještane Kozarske Dubice predstavlja dar od Boga, neki je vole zbog očaravajuće čistoće, drugi zbog istoimenog dobro poznatog romana Mome Kapora, ali svakako ova krajiška ljepotica u svima izaziva najljepše emocije.

Osim što je poznata po svojoj smaragdnozelenoj boji, prepoznatljiva je i po brojnim biljnim i životinjskim vrstama koji je čine zaista posebnom.

Kozarska Dubica posjeduje nekoliko javnih i privatnih kupališta na Uni, dok su plaže “Blato”, “Kej” i novoopremljena plaža “Bager” svakog ljeta sve punije.

Iz Turističke organizacije ove opštine poručuju da se na krajiškoj ljepotici održavaju razne manifestacije, koje privlače kako domaće, tako i strane turiste.

- “Dubička regata” je sportsko-turistička manifestacija koja okuplja veliki broj učesnika. Ove godine smo održali drugu po redu i od sada nam to postaje tradicija. Na našoj ljepotici možemo vidjeti veliki broj interesantnih plovila i zaista je Una u ovoj postkovid godini izuzetno dobro posjećena - kazala je direktorica Turističke organizacije Kozarska Dubica Marijana Kotur.

Da Una zauzima posebno mjesto u srcima mještana ove opštine potvrđuje i mještanin Marko Mišić, koji živi uz samu rijeku.

- Za mene Una predstavlja mjesto na kojem provodim najveći dio ljeta u vožnji čamcem, druženju i kupanju. Svi oni koji prvi put dođu oduševe se ljepotama koje ova rijeka pruža i sa nestrpljenjem iščekuju ponovne dolaske - kazao je Mišić, dodajući da pokušava da svaki slobodan vikend iskoristi kako bi se opustio i uživao u čarima, kako ističe, najljepše rijeke na svijetu.

Da Unu vole i da na nju rado dolaze i ljudi iz drugih opština i gradova potvrđuje i Vaso Kezić iz Banjaluke.

- Prva asocijacija na Kozarsku Dubicu je Una. Sama pomisao na nju budi u meni najljepše emocije o dobrim ljudima i druženjima uz čašu vina ili piva na obali najljepše rijeke na svijetu - kazao je Kezić i dodao da se uvijek ljeti raduje odlascima kod prijatelja u Dubicu jer zna da će tamo provesti kvalitetno vrijeme.

U ovoj opštini važi pošalica da Dubičanima ne treba nikakvo more, imaju svoju Unu, a često se našale da ako nekome nije dovoljno slana, neka je slobodno malo posoli.

- Una za Kozarsku Dubicu predstavlja prirodno blago i drago mi je što je proglašena za nacionalni park. U ljetnjim danima nas posebno spasava od velikih vrućina - rekao je mještanin ove opštine Nebojša Garača.

Una, čije ime ponosno nose mnoge djevojčice i pjesme, inspiracija je za umjetnike širom Srpske, što je za “Glas Srpske” potvrdila i vršilac dužnosti direktora Centra za informisanje i kulturu Kozarska Dubica Dijana Kondić.

- Njena ljepota od davnina privlači ribolovce, sportiste i  mnogobrojne umjetnike, koji su inspiraciju pronašli upravo u rijeci Uni za izradu svojih umjetničkih dijela - kazala je Kondićeva, dodajući da ova rijeka za nju jedina, neuporediva i nezamjenljiva i da je toliko toga kazano, a da su opet sve riječi malo da opišu njenu ljepotu.

Mještani su ispričali da je nepisano pravilo da se na Uni kupa do Preobraženja Gospodnjeg jer, kako kažu, voda poslije ovog praznika se preobrazi i bude hladna.

Ribolov

Slapovi i čista voda rijeke Une bogati su mnogim vrstama ribe: pastrmkom, ploticom, mladicom, lipljenom i drugim, pa se često na Uni ili njenoj pritoci Krušnici održavaju internacionalna ribarska takmičenja. Mamac za turiste su i riblji specijaliteti u ugostiteljskim objektima na obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana