Дубичанима Уна дража од мора

Јана Кезић
Дубичанима Уна дража од мора

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Ријека Уна за мјештане Козарске Дубице представља дар од Бога, неки је воле због очаравајуће чистоће, други због истоименог добро познатог романа Моме Капора, али свакако ова крајишка љепотица у свима изазива најљепше емоције.

Осим што је позната по својој смарагднозеленој боји, препознатљива је и по бројним биљним и животињским врстама који је чине заиста посебном.

Козарска Дубица посједује неколико јавних и приватних купалишта на Уни, док су плаже “Блато”, “Кеј” и новоопремљена плажа “Багер” сваког љета све пуније.

Из Туристичке организације ове општине поручују да се на крајишкој љепотици одржавају разне манифестације, које привлаче како домаће, тако и стране туристе.

- “Дубичка регата” је спортско-туристичка манифестација која окупља велики број учесника. Ове године смо одржали другу по реду и од сада нам то постаје традиција. На нашој љепотици можемо видјети велики број интересантних пловила и заиста је Уна у овој постковид години изузетно добро посјећена - казала је директорица Туристичке организације Козарска Дубица Маријана Котур.

Да Уна заузима посебно мјесто у срцима мјештана ове општине потврђује и мјештанин Марко Мишић, који живи уз саму ријеку.

- За мене Уна представља мјесто на којем проводим највећи дио љета у вожњи чамцем, дружењу и купању. Сви они који први пут дођу одушеве се љепотама које ова ријека пружа и са нестрпљењем ишчекују поновне доласке - казао је Мишић, додајући да покушава да сваки слободан викенд искористи како би се опустио и уживао у чарима, како истиче, најљепше ријеке на свијету.

Да Уну воле и да на њу радо долазе и људи из других општина и градова потврђује и Васо Кезић из Бањалуке.

- Прва асоцијација на Козарску Дубицу је Уна. Сама помисао на њу буди у мени најљепше емоције о добрим људима и дружењима уз чашу вина или пива на обали најљепше ријеке на свијету - казао је Кезић и додао да се увијек љети радује одласцима код пријатеља у Дубицу јер зна да ће тамо провести квалитетно вријеме.

У овој општини важи пошалица да Дубичанима не треба никакво море, имају своју Уну, а често се нашале да ако некоме није довољно слана, нека је слободно мало посоли.

- Уна за Козарску Дубицу представља природно благо и драго ми је што је проглашена за национални парк. У љетњим данима нас посебно спасава од великих врућина - рекао је мјештанин ове општине Небојша Гарача.

Уна, чије име поносно носе многе дјевојчице и пјесме, инспирација је за умјетнике широм Српске, што је за “Глас Српске” потврдила и вршилац дужности директора Центра за информисање и културу Козарска Дубица Дијана Кондић.

- Њена љепота од давнина привлачи риболовце, спортисте и  многобројне умјетнике, који су инспирацију пронашли управо у ријеци Уни за израду својих умјетничких дијела - казала је Кондићева, додајући да ова ријека за њу једина, неупоредива и незамјенљива и да је толико тога казано, а да су опет све ријечи мало да опишу њену љепоту.

Мјештани су испричали да је неписано правило да се на Уни купа до Преображења Господњег јер, како кажу, вода послије овог празника се преобрази и буде хладна.

Риболов

Слапови и чиста вода ријеке Уне богати су многим врстама рибе: пастрмком, плотицом, младицом, липљеном и другим, па се често на Уни или њеној притоци Крушници одржавају интернационална рибарска такмичења. Мамац за туристе су и рибљи специјалитети у угоститељским објектима на обали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана