Društvo ima obavezu da ukaže na posljedice nasilja nad ženama

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Ministar za ljudska prava za izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić čestitao je svim ženama 8. mart i poručio da je obaveza društva da ukaže na težinu i negativne posljedice nasilja prema ženama i diskriminaciju sa kojom se svakodnevno suočavaju.

Lučić je poželio da žene nastave svoju borbu za ravnopravnost jer su veoma često izložene diskriminaciji samo zato što su žene.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima posebnu ulogu u ravnopravnosti polova i zaštiti žena. Danas se žene suočavaju sa mnogobrojnim izazovima, koji se, prije svega, odnose na zadržavanje posla, obrazovanje i pristup zdravstvenim uslugama", naveo je Lučić.

Lučić je ukazao da su žene često nepravedno manje plaćene od muških kolega, diskriminisane u razvoju karijere i, nažalost, izložene neprimjerenom seksističkom ponašanju i komentarima.

Uz sve to, istakao je, pandemija kovida ostavlja brojne i duboke posljedice na žene, jer je povećan broj slučajeva nasilja nad ženama zbog uvedenih mjera i kućne izolacije.

"Naša obaveza je da kao društvo ukažemo na težinu i negativne posljedice nasilja prema ženama i diskriminaciju sa kojom se svakodnevno suočavaju i priduržimo im se u borbi za bolje društvo u kome će biti ravnopravne i poštovane", naglasio je Lučić u osmomartovskoj čestitki.

Lučić je napomenuo da je žena nezamjenjiv oslonac u očuvanju porodice, stub društva i pokretač sveukupnog društvenog napretka i njena težnja da se izbori za ravnopravnost je opravdana i zaslužena i zato mora biti podržana i zaštićena na tom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana