Друштво има обавезу да укаже на посљедице насиља над женама

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Министар за људска права за избјеглице у Савјету министара БиХ Милош Лучић честитао је свим женама 8. март и поручио да је обавеза друштва да укаже на тежину и негативне посљедице насиља према женама и дискриминацију са којом се свакодневно суочавају.

Лучић је пожелио да жене наставе своју борбу за равноправност јер су веома често изложене дискриминацији само зато што су жене.

"Министарство за људска права и избјеглице има посебну улогу у равноправности полова и заштити жена. Данас се жене суочавају са многобројним изазовима, који се, прије свега, односе на задржавање посла, образовање и приступ здравственим услугама", навео је Лучић.

Лучић је указао да су жене често неправедно мање плаћене од мушких колега, дискриминисане у развоју каријере и, нажалост, изложене непримјереном сексистичком понашању и коментарима.

Уз све то, истакао је, пандемија ковида оставља бројне и дубоке посљедице на жене, јер је повећан број случајева насиља над женама због уведених мјера и кућне изолације.

"Наша обавеза је да као друштво укажемо на тежину и негативне посљедице насиља према женама и дискриминацију са којом се свакодневно суочавају и придуржимо им се у борби за боље друштво у коме ће бити равноправне и поштоване", нагласио је Лучић у осмомартовској честитки.

Лучић је напоменуо да је жена незамјењив ослонац у очувању породице, стуб друштва и покретач свеукупног друштвеног напретка и њена тежња да се избори за равноправност је оправдана и заслужена и зато мора бити подржана и заштићена на том путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана