Ćosić: Novi Sad postao dom mnogima iz Sarajevsko-romanijske regije

Srna
Ćosić: Novi Sad postao dom mnogima iz Sarajevsko-romanijske regije

ISTOČNO SARAJEVO- Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je danas u Novom Sadu da je taj grad, usljed različitih okolnosti, posljednjih decenija, postao topao i bezbjedan dom za mnoge ljude porijeklom sa područja Sarajevsko-romanijske regije, te da će uvijek znati to da cijene.

Ćosić, koji je predvodio delegaciju Istočnog Sarajeva na obilježavanju Dana Novog Sada, rekao je da ti ljudi već dugo godina čine neraskidivu vezu između dva grada koja je krunisana bratimljenjem u septembru prošle godine.

On je podsjetio da je tada sa bivšim gradonačelnikom Milošem Vučevićem potpisao Sporazum o saradnji dva grada, najviši pravni akt u Srbiji koji reguliše odnose između lokalnih samouprava.

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas, zajedno sa predsjednikom Skupštine grada Brankom Koromanom, predvodio delegaciju Istočnog Sarajeva na obilježavanju Dana grada Novog Sada, nama najvažnijeg grada pobratima", naglasio je Ćosić.

Ćosić je istakao da mu je izuzetno drago što je ta prijateljska, bratska saradnja nastavljena i sa novim gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem i predsjednikom gradske Skupštine Jelenom Marinković Radomirović, koja je prošle godine zvanično posjetila Istočno Sarajevo.

Ukazom austrijske carice Marije Terezije, Racka Varoš /Srpski Grad/ dobila je 1. februara 1748. godine naziv Neoplanta i status slobodnog kraljevskog grada.

Srbi su ga nazvali Novi Sad, a grad je, zahvaljujući privilegijama i ekonomskim povlasticama, ubrzo postao najrazvijeniji u Vojvodini.

Osnovane su mnoge škole, pokrenuti časopisi, tu je djelovala Matica srpska, pa je Novi Sad postao snažan srpski centar kulture, odnosno "srpska Atina".

Novi Sad je ubzo postao industrijski, naučni i trgovinski centar Vojvodine i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana