Ћосић: Нови Сад постао дом многима из Сарајевско-романијске регије

Срна
Ћосић: Нови Сад постао дом многима из Сарајевско-романијске регије

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је данас у Новом Саду да је тај град, усљед различитих околности, посљедњих деценија, постао топао и безбједан дом за многе људе поријеклом са подручја Сарајевско-романијске регије, те да ће увијек знати то да цијене.

Ћосић, који је предводио делегацију Источног Сарајева на обиљежавању Дана Новог Сада, рекао је да ти људи већ дуго година чине нераскидиву везу између два града која је крунисана братимљењем у септембру прошле године.

Он је подсјетио да је тада са бившим градоначелником Милошем Вучевићем потписао Споразум о сарадњи два града, највиши правни акт у Србији који регулише односе између локалних самоуправа.

"Част ми је и задовољство што сам данас, заједно са предсједником Скупштине града Бранком Короманом, предводио делегацију Источног Сарајева на обиљежавању Дана града Новог Сада, нама најважнијег града побратима", нагласио је Ћосић.

Ћосић је истакао да му је изузетно драго што је та пријатељска, братска сарадња настављена и са новим градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем и предсједником градске Скупштине Јеленом Маринковић Радомировић, која је прошле године званично посјетила Источно Сарајево.

Указом аустријске царице Марије Терезије, Рацка Варош /Српски Град/ добила је 1. фебруара 1748. године назив Неопланта и статус слободног краљевског града.

Срби су га назвали Нови Сад, а град је, захваљујући привилегијама и економским повластицама, убрзо постао најразвијенији у Војводини.

Основане су многе школе, покренути часописи, ту је дјеловала Матица српска, па је Нови Сад постао снажан српски центар културе, односно "српска Атина".

Нови Сад је убзо постао индустријски, научни и трговински центар Војводине и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана