Bivši đaci banjalučke Medicinske škole obilježili 55. godišnjicu mature: Oživjeli sjećanje na školske anegdote i ljubavi

Jelena Tanacković
Foto: V.Tripić

BANjALUKA - Uz anegdote, sjećanja na školske ljubavi i tinejdžerske dane pune elana nekadašnji učenici banjalučke Medicinske škole proslavili su 55. godišnjicu mature.

Generacija koja je srednjoškolsko obrazovanje završila 1967. godine, okupila se u subotu simbolično kod banjalučke Gimnazije, jer se na tom mjestu nalazila obrazovna ustanova koju su pohađali. I poslije nekoliko decenija oživjele su tinejdžerske iskre i probudila osjećanja na skrivene ljubavi za vrijeme školskih časova.

Predstavnik te generacije Nada Janjuš rekla je da ju je ovaj trenutak podsjetio na mladost i školske dane.

 - Laboranti, tehničari, fizioterapeuti, medicinske sestre dijelili su školske klupe. Podsjećanje na dane naše mladosti probudilo je puno emocija, a ove ljude nemoguće je oslovljavati po tituli i po zvanju, nego po nadimcima iz razreda 4B - priča Janjuševa.

Zajedništvo koje traje od 1963. godine dijele i dan-danas kao i uspomenu na razrednog starješinu.

- Naša generacija bila jedna od prvih koje je izveo profesor Tihomir Levajac. Doživljavao nas je kao svoje drugare, a ne kao učenike. Dijelili smo tajne, ali i ono najbitnije, dobro i zlo. Radosni smo što nikada nismo okaljali njegov obraz, a sa ponosom mogu reći da smo njegov veliki slavni 4B razred - kaže Janjuševa.

Kroz suze i emocije koje su je preplavile vjeruje da će, kako kaže, jednog dana svi biti “tamo negdje” i prepričavati priče iz života.

Nevenka Babić Škorić uspomene na davno prohujale dane veže za 4A razred i smjer medicinskih sestara, koje su se tada zvale “seke”.

- Divan je osjećaj i poželjela bih da ovo svako doživi. Sve smo došle u ovu školu jer je volimo, a da imamo dva života vjerujem da bi većina od nas birala da bude medicinska sestra - rekla je Babić Škorić.

Školski dani nisu bili laki, period sa mnogo obaveza i odgovornosti, ali ga je ova generacija iznijela kao pero.

- Ponosne smo na svoj rad i uspjeh, nije bilo lako, ali naše ime “seke” zauvijek ćemo nositi kako nam priliči. Nažalost, mnogi nisu među nama, ali mi na ovaj način, okupljanjem, odajemo počast i njima - kazala je Babić Škorić.

Zemljotres

Banjalučka Medicinska škola, koja se nalazila na mjestu današnje Gimnazije, srušena je u snažnom zemljotresu koji je pogodio Banjaluku 1969. godine. Od tada ova obrazovna ustanova promijenila je nekoliko lokacija seleći iz objekta u objekt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana