Бивши ђаци бањалучке Медицинске школе обиљежили 55. годишњицу матуре: Оживјели сјећање на школске анегдоте и љубави

Јелена Танацковић
Foto: В.Трипић

БАЊАЛУКА - Уз анегдоте, сјећања на школске љубави и тинејџерске дане пуне елана некадашњи ученици бањалучке Медицинске школе прославили су 55. годишњицу матуре.

Генерација која је средњошколско образовање завршила 1967. године, окупила се у суботу симболично код бањалучке Гимназије, јер се на том мјесту налазила образовна установа коју су похађали. И послије неколико деценија оживјеле су тинејџерске искре и пробудила осјећања на скривене љубави за вријеме школских часова.

Представник те генерације Нада Јањуш рекла је да ју је овај тренутак подсјетио на младост и школске дане.

 - Лаборанти, техничари, физиотерапеути, медицинске сестре дијелили су школске клупе. Подсјећање на дане наше младости пробудило је пуно емоција, а ове људе немогуће је ословљавати по титули и по звању, него по надимцима из разреда 4Б - прича Јањушева.

Заједништво које траје од 1963. године дијеле и дан-данас као и успомену на разредног старјешину.

- Наша генерација била једна од првих које је извео професор Тихомир Левајац. Доживљавао нас је као своје другаре, а не као ученике. Дијелили смо тајне, али и оно најбитније, добро и зло. Радосни смо што никада нисмо окаљали његов образ, а са поносом могу рећи да смо његов велики славни 4Б разред - каже Јањушева.

Кроз сузе и емоције које су је преплавиле вјерује да ће, како каже, једног дана сви бити “тамо негдје” и препричавати приче из живота.

Невенка Бабић Шкорић успомене на давно прохујале дане веже за 4А разред и смјер медицинских сестара, које су се тада звале “секе”.

- Диван је осјећај и пожељела бих да ово свако доживи. Све смо дошле у ову школу јер је волимо, а да имамо два живота вјерујем да би већина од нас бирала да буде медицинска сестра - рекла је Бабић Шкорић.

Школски дани нису били лаки, период са много обавеза и одговорности, али га је ова генерација изнијела као перо.

- Поносне смо на свој рад и успјех, није било лако, али наше име “секе” заувијек ћемо носити како нам приличи. Нажалост, многи нису међу нама, али ми на овај начин, окупљањем, одајемо почаст и њима - казала је Бабић Шкорић.

Земљотрес

Бањалучка Медицинска школа, која се налазила на мјесту данашње Гимназије, срушена је у снажном земљотресу који је погодио Бањалуку 1969. године. Од тада ова образовна установа промијенила је неколико локација селећи из објекта у објект.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана