Baki Jadranki Bogdanović najteže kad nema s kim plesati

Ilijana Božić
Baki Jadranki Bogdanović najteže kad nema s kim plesati

BANjALUKA - Da vedar duh i pozitivna energija ne mare za godine pokazuje baka Jadranka Bogdanović iz Banjaluke koja u 73. godini aktivno pleše kubansku salsu i zumbu. Životnim poletom i voljom pravi je uzor mlađim generacijama, ali i dokaz da se sve može postići.

Ova Banjalučanka, koja je penziju stekla radeći kao šalterski radnik, za “Glas Srpske” kaže da joj snagu daje ljubav prema životu, a dok trenira uvijek je u prvim redovima.

- Da me ne znam šta boli otići ću na trening i plesaću. Tome se radujem i jedva čekam svaki čas da zaplešem. Ništa mi nije teško kada je koreografija u pitanju, savladala sam sve korake. Međutim, najteže mi je kad nemam s kim plesati - kazala je Bogdanovićeva i dodala da voli da igra kad ima partnera, te da joj teško pada kad mora da pleše sama u mjestu.

Ispričala je da je ples zavoljela još kao djevojčica, te da joj je posebna strast  košarka koju je počela da trenira kao srednjoškolka u banjalučkom klubu “Mladi Krajišnik”, a kasnije i  u “Borcu”.

- Dugo sam u sportu, a prije 25. godina iz čiste ljubavi sa prijateljem sam osnovala KK “Radivoj Korać”. Pošto obožavam muziku i volim da igram, prije osam godina sam počela da treniram latino dens. Uporedo sam krenula na zumbu i evo već sedam godina uživam u pokretima i melodijama koje me nose - objasnila je Bogdanovićeva.

Dodala je da joj je zumba  posebna jer je snažna, a odgovara joj i muzika koja je glasna. Jadranka pleše svake večeri osim subotom i nedjeljom, a prije dvije godine je počela da igra i kubansku salsu.

- Treninzi su sjajni uz dobrog trenera. Primijetila sam da vježbe zagrijavanja i istezanja mnogi mladi ne mogu da urade, a meni to ništa nije teško. Trener mi kaže da ne radim neke vježbe, ali ne mogu pola treninga da sjedim, a pola da radim. To tako ne vrijedi - navela je Bogdanovićeva i dodala da posebnu čar treninzima daje upoznavanje novih ljudi i druženje.

Istakla je da su večeri salse i zumbe za nju opuštanje, te da tada zaboravi na sve probleme. Nedavno je sa svojim kolegama pješačila na Šehitluke, da bi na tom banjalučkom izletištu zaplesala  uz muziku i mali kasetofon.

- Kad je sve bilo zatvoreno, trener nam je dao da onlajn vježbamo i tada sam kod kuće plesala. Ples oslobađa, a muzika pruža energiju. To je recept za ljepši i zdraviji život - rekla je Bogdanovićeva, kojoj penzionerske dane uljepšavaju i unučići.

Voljela bi, kaže da je malo mlađa, ali ni ovako nema odustajanja.

- Treba biti uporan. Padnem sto puta, ali nikad ne odustajem. Samo jedan  život imamo, zato treba da se živi i da čovjek bude raspoložen koliko može. Moj tata je govorio “Sine ustaneš ujutru, pogledaš se u ogledalo, vidiš sve na tebi fercera udariš se nogom u dupe i ideš dalje” - ispričala je, s osmijehom ova vesela baka, a mladima poručila da se više druže, ali i da se ne svađaju ni sa kim, jer nema potrebe da život prolazi u svađi.

Radivoj Korać

Jadranka Bogdanović je ispričala da se divila košarkašu Radivoju Koraću, te da ga je upoznala jednog ljeta u Makarskoj.

- Korać se tada sa reprezentacijom spremao Olimpijske igre u Tokiju. Trenirali su na vanjskom terenu, a ja sam došla ujutru u šest sati da gledam i da tražim autogram.  Bio je dobroćudan čovjek, a poslije smo se ponekad dopisivali. Još čuvam ta pisma i razglednice - rekla je Bogdanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana