Pedigre šalje junice u Evropu

Anita Janković-Rečević
Pedigre šalje junice u Evropu

Banjaluka - Kvalitetne priplodne junice sorte simentalac i holštajn koje se uzgajaju na domaćim farmama uskoro bi mogle dobiti rodne listove, a potvrda o pedigreu stočarima će omogućiti izvoz krava, što je do sada bilo nemoguće.

Ova mjera na kojoj predano rade u Udruženju poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS trebalo bi da ojača stočarski sektor u Srpskoj i domaće uzgajivače krava učini konkurentnim na evropskom tržištu visokokvalitetnih goveda.

Predsjednik pomenutog udruženja Vladimir Usorac ističe da su od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS već dobili odobrenje za osnivanje uzgajivačke organizacije, te da će u narednim mjesecima raditi na uvođenju matične evidencije goveda.

- Izdavaćemo rodne listove, odnosno pedigre za mlade junice i na taj način svaka krava će biti legalizovana. Znaće se proizvodne karakteristike svakog grla, odnosno koliko je krava stara, ko su joj potomci, koliko mlijeka su davala grla od kojih je potekla - rekao je Usorac.

Objasnio je da je vođenje registra junica i papirologije veoma značajno za mljekare, jer će to omogućiti izvoz domaće žive stoke, što do sada nije bio slučaj.

- Do sada smo mogli samo uvoziti stoku, ali ne i izvoziti, jer nismo imali dokumenta. Nemamo čak ni potrebnu dokumentaciju da svoje junice legalno prodajemo na domaćem tržištu, a umatičene krave moći ćemo izvoziti gdje god poželimo - dodao je Usorac. On je istakao da u RS postoje farme koje su iznad prosjeka EU, te da domaći proizvođači goveda i te kako mogu parirati kolegama iz Evrope.

- Uvezli smo mnogo stoke sa pedigerom iz Češke, Švajcarske, Francuske i njihovi potomci su idealni za izvoz na strana tržišta - rekao je Usorac i dodao da će ova mjera povećati cijenu krava na domaćem tržištu, jer u Evropi krava sa pedigreom košta oko 1.500 evra.

Stručni saradnik u Udruženju poljoprivrednih proizvođača - mljekara Aleksandar Marić, koji će biti zadužen za vođenje registra, ističe da će ubuduće raditi i na kontroli proizvodnosti mlijeka, što će proizvođačima donijeti brojne benefite.

- Kroz kontrolu proizvodnosti analiziraćemo mlijeko svake junice pojedinačno i farmer koji ima stado od 60 grla, a kojem mlijeko nije zadovoljavajućeg kvaliteta, tačno će znati koja krava ne zadovoljava kvalitet, tako da će moći da je ukloni iz stada i liječi - objasnio je Marić i dodao da udruženje ima laboratoriju i opremu za analize.

Podrška ministarstva

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da podržavaju rad proizvođača mlijeka i naglašavaju da su s ciljem razvoja stočarskog sektora donijeli novu podsticajnu mjeru i izdvojili 50.000 KM u budžetu za podršku organizacijama za uzgoj za obavljanje uzgojno-selekcijskih djelatnosti.

- Od uvođenja registra goveda korist će imati uzgajivači, Republika i prerađivači. Dugoročno može se očekivati napredak u izvozu genetskog materijala i dodatni priliv sredstava u Srpsku - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana