Педигре шаље јунице у Европу

Анита Јанковић-Речевић
Педигре шаље јунице у Европу

Бањалука - Квалитетне приплодне јунице сорте сименталац и холштајн које се узгајају на домаћим фармама ускоро би могле добити родне листове, а потврда о педигреу сточарима ће омогућити извоз крава, што је до сада било немогуће.

Ова мјера на којој предано раде у Удружењу пољопривредних произвођача - мљекара РС требало би да ојача сточарски сектор у Српској и домаће узгајиваче крава учини конкурентним на европском тржишту висококвалитетних говеда.

Предсједник поменутог удружења Владимир Усорац истиче да су од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС већ добили одобрење за оснивање узгајивачке организације, те да ће у наредним мјесецима радити на увођењу матичне евиденције говеда.

- Издаваћемо родне листове, односно педигре за младе јунице и на тај начин свака крава ће бити легализована. Знаће се производне карактеристике сваког грла, односно колико је крава стара, ко су јој потомци, колико млијека су давала грла од којих је потекла - рекао је Усорац.

Објаснио је да је вођење регистра јуница и папирологије веома значајно за мљекаре, јер ће то омогућити извоз домаће живе стоке, што до сада није био случај.

- До сада смо могли само увозити стоку, али не и извозити, јер нисмо имали документа. Немамо чак ни потребну документацију да своје јунице легално продајемо на домаћем тржишту, а уматичене краве моћи ћемо извозити гдје год пожелимо - додао је Усорац. Он је истакао да у РС постоје фарме које су изнад просјека ЕУ, те да домаћи произвођачи говеда и те како могу парирати колегама из Европе.

- Увезли смо много стоке са педигером из Чешке, Швајцарске, Француске и њихови потомци су идеални за извоз на страна тржишта - рекао је Усорац и додао да ће ова мјера повећати цијену крава на домаћем тржишту, јер у Европи крава са педигреом кошта око 1.500 евра.

Стручни сарадник у Удружењу пољопривредних произвођача - мљекара Александар Марић, који ће бити задужен за вођење регистра, истиче да ће убудуће радити и на контроли производности млијека, што ће произвођачима донијети бројне бенефите.

- Кроз контролу производности анализираћемо млијеко сваке јунице појединачно и фармер који има стадо од 60 грла, а којем млијеко није задовољавајућег квалитета, тачно ће знати која крава не задовољава квалитет, тако да ће моћи да је уклони из стада и лијечи - објаснио је Марић и додао да удружење има лабораторију и опрему за анализе.

Подршка министарства

У Министарству пољопривреде истичу да подржавају рад произвођача млијека и наглашавају да су с циљем развоја сточарског сектора донијели нову подстицајну мјеру и издвојили 50.000 КМ у буџету за подршку организацијама за узгој за обављање узгојно-селекцијских дјелатности.

- Од увођења регистра говеда корист ће имати узгајивачи, Република и прерађивачи. Дугорочно може се очекивати напредак у извозу генетског материјала и додатни прилив средстава у Српску - рекли су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана