Младен Шукало: Статус српског језика у средишту

Александра Рајковић
Младен Шукало: Статус српског језика у средишту

Усвајањем Програма рада за 2011. годину, Скупштина Матице српске је потврдила да нам је свима приоритет стварање стабилних темеља функционисања Друштва, премда ће онај манифестациони вид нашег дјеловања из визуре јавности бити доминантнији. Моја основна обавеза је да се тај Програм оствари.

Рекао је ово за "Глас Српске" предсједник Друштва чланова Матице српске у Републици Српској Младен Шукало.

* ГЛAС: Који су основни циљеви и задаци Матице српске у Републици Српској, односно чланова овог Друштва?

ШУКAЛО: Циљеви, задаци и дјелатност Матице српске устоличени су прије готово два вијека и садржани су у његовању духовног и културног живота те развијању и популарисању књижевности, умјетности и науке, заснованих на проучавању културе српског народа, без обзира на то гдје његови припадници живе, као и његове културне, научне и друге везе са словенским, сусједним и другим народима у свијету. Оваква статутарна одредба је омогућила да се чланови Матице српске из Републике Српске организују као Друштво. Деценијама смо, као појединци, дјеловали на остваривању тих задатака. Међутим, одавно се указала потреба да то своје дјеловање преточимо у организовану форму, јер тако би сви наши напори били и очигледнији и присутнији у јавности, поготово када су у питању проблеми културе у овом нашем региону.

Наш основни задатак је да посебну пажњу усмјеримо ка стваралаштву српског народа на овом тлу, али ни у ком случају да се, као што то познајемо кроз нашу историју, из тог стварају предуслови да извјесне регионалне и локалне компоненте надрастају суштинске елементе укупног идентитета српског националног бића. Другачије речено, бавићемо се собом и својим културним стваралаштвом, али као дијелом цјелине српске културе, књижевности, умјетности и науке.

* ГЛAС: Шта су сљедећи кораци и активности које ће она предузети у Српској?

ШУКAЛО: У јулу прошле године одржана је конститутивна сједница Матице српске - Друштва чланова Матице српске у Републици Српској, када су усвојени наши оријентациони програмски задаци. На основу њих су предложени програми које је Скупштина Друштва прихватила, а основни нагласак је стављен на разговоре, трибине, округле столове и научне скупове у чијем средишту су статус српског језика и српске књижевности у Републици Српској и БиХ.

* ГЛAС: Да ли је планирана и издавачка дјелатност ове институције на простору Републике Српске?

ШУКAЛО: Наше Друштво је регистровано да "обавља научноистраживачку, издавачку и архивску дјелатност". У овој години смо предвидјели да објавимо резултате са Округлог стола "Статус српске књижевности у БиХ" те Годишњак Друштва. Понуђено нам је и неколико занимљивих пројеката и вјерујем, не само да ће угледати свјетло дана, него да ће нам помоћи да лакше формулишемо своју цјелокупну активност, укључујући издаваштво.

* ГЛAС: Колики је значај сарадње са Матицом српском из Новог Сада и шта је до сада урађено на том пољу?

ШУКAЛО: Наше Друштво, као и слична друштва у Црној Гори, Србији, Румунији и другдје, чини само један мали сегмент велике кошнице. Стицајем околности, Матица је створена у Пешти (Будимпешти), а настанила се у Новом Саду, као својом сталном адресом. Рекао сам да највећи број наших чланова одавно припада Матици српској и да је ово сада само још један од облика нашег дјеловања. Заједничким напорима чланова Матице из свих средина (не треба заборавити да има јако много странаца - чланова Матице српске), уз подршку руководства Матице српске, моћи ће се реализовати многе акције. Надам се да ћемо у току ове године успјети да организујемо "Дане Матице српске у Републици Српској", а то није могуће остварити без њиховог учешћа, као и без помоћи свих локалних заједница од Костајнице и Новог Града до Требиња, Билеће, Гацка...

Програм

* ГЛAС: Какав је програм предвиђен што се тиче Матице у Српској?

ШУКAЛО: Надам се да ће се Друштво врло брзо почети појављивати пред јавношћу са својим програмима. У овим тешким временима (A која то нису? Цијели мој радни вијек траје у сјенци ове метафоре!), то ће највише зависити од помоћи појединаца и разних институција, од помоћи коју буду пружали чланови, чланови-донатори, чланови-добротвори и други. Матица српска је опстала ова два вијека захваљујући својим добротворима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана