Изложба Паралеле затворена уз музику

А. Г.
Изложба Паралеле затворена уз музику

Бањалука - Музичко-визуелни перформанс и промоција каталога изложбе "Паралеле" Слободана Видовића и Радослава Тадића одржани су поводом затварања ове поставке у Музеју савремене умјетности РС.

Перформанс је на затварању изложбе у четвртак увече извео бенд "Задруга". Овај састав постоји двије године и чине га Слободан Видовић (бубњеви, вокал), Немања Николић (гитара, бас и вокал) и ЕБЕ-3 (виртуелни вокал). Осим ауторске музике "Задруга" изводи музичке импровизације и фузију рока, џеза и етно-панка уз присуство необичног виртуелног вокала ЕБЕ-а.

- Изложбе се обично отварају а не затварају и искористили смо прилику да за крај промовишемо публикацију која је настала током трајања изложбе, али и да представимо таленте које има Слободан Видовић - рекла је директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић.

Уз обимну фото-документацију радова и биографске податке двојице умјетника, публикација "Паралеле" садржи и опсежан ауторски текст кустоса изложбе Жане Вукичевић. Текст је конципиран као аналитичко сагледавање два различита умјетничка израза аутора који паралелно дјелују на савременој сцени Републике Српске током посљедње деценије, пружајући увид у позиције савремене сликарске праксе на овом простору.

- Током ове изложбе смо на необичан начин повезали двојицу бањалучких сликара Слободана Видовића и Радослава Тадића које раније нисмо стављали у заједнички контекст због јединствености њихових радова који су дјеловали неповезиво, али током припреме изложбе они су дошли на сјајну идеју да ти радови могу да буду повезани у музеју и да причају нову причу о сликарству данас, тако да смо током овог процеса добили радове које не можемо да назовемо сликама већ инсталацијама нових идеја које су се развијале - каже Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана