Kad Japanci zapjevaju Mjesečinu” i Ajde Jano” VIDEO

Kad Japanci zapjevaju Mjesečinu” i Ajde Jano” VIDEO 11.01.2018 23:49 | B92

Članovi japanske muzičke grupe "JapaLkan", poznate po negovanju balkanskog melosa i izvođenju muzike sa ovih prostora, održaće prvi koncert u Beogradu pod nazivom "Srpski koncert - voljenoj srpskoj zemlji" 19. januara 2018. godine, u 19 časova, u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić".

Naoki Hišinuma, frontmen i glavni vokal grupe, koji svira i trubu, tubu i flugelhorn, osnovao je "JapaLkan" 2014. godine zajedno sa profesionalnim muzičarima koji su, zahvaljujući svojim izvođenjima, poznati ne samo u Tokiju, već i širom Japana. Svoj naziv grupa duguje pojmovima "Japan" i "Balkan" koji su simbolično spojeni, čime ovi umjetnici žele da pošalju poruku razumijevanja i prijateljstva dviju kultura, kao i da muzička umjetnost ne poznaje granice. Hišinuma, osim sa JapaLkanom, nastupa i sa svjetski poznatim orkestrom Shibusa shirazu, sa kojim je obišao veliki broj evropskih država, uključujući i Sloveniju, dok će povodom koncerta JapaLkana u Beogradu prvi put posjetiti Srbiju..


Beogradskom koncertu prethodi nastup koji će grupa održati na festivalu Kustendorf 16. januara u okviru redovnog muzičkog programa ovog festivala.

Grupa "JapaLkan" je 2015. godine objavila album pod nazivom "'Ajde! 'Ajde! 'Ajde!", a 2017. mini-album "Mjesečina". Na njihovom repertoaru nalaze se neke od najpoznatijih i našem narodu omiljenih pjesama kao što su "Mjesečina", "'Ajde Jano", "Ederlezi", "Niška banja" i druge. Cjelokupnom utisku, pored nastupa na srpskom jeziku i jedinstvenog spoja muzičkih instrumenata, značajno doprinose autentične srpske narodne nošnje i opanci, koje su članovi grupe dobili od jedne porodice iz Šumadije nakon što su ovdašnji mediji pisali o njihovom radu sredinom 2017. godine.

Kompanija Japan Tabacco International je tradicionalno najveći korporativni promoter japanske kulture i tradicije. Pod njenim pokroviteljstvom, Srbiju su prethodnih godina posjetili neki od najznačajnijih japanskih umjetnika današnjice, među kojima su pozorišna trupa "A La Place ", sastav perkusionista "Ondekoza", Gocoo bubnjari, tradicionalna grupa Variki, čuvena pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming i mnogi drugi afirmisani japanski umjetnici.