У првих шест мјесеци наплаћено 4,3 милиона КМ пореза

Срна
У првих шест мјесеци наплаћено 4,3 милиона КМ пореза

Бањалука - Пореска управа Републике Српске је у првој половини ове године наплатила 4,3 милиона КМ пореза на закуп или подзакуп покретне и непокретне имовине, док је у истом периоду прошле године по том основу наплаћено 4,5 милиона КМ, речено је Срни у Пореској управи.

Према Закону о порезу на доходак, наводе у Управи, приход од издавања у закуп или подзакуп покретне и непокретне имовине има карактер дохотка од капитала, те се на остварени доходак плаћа порез по стопи од 10 одсто, без обзира да ли је ријеч о издавању имовине за становање или пословног простора.


“Основица за опорезивање је доходак остварен давањем у закуп непокретне, односно покретне имовине, који се добија када се од укупног прихода одбију нормирани трошкови у висини од 20 одсто тог прихода”, објашњавају у Пореској управи.

Додаје се да су сви порески обвезници-грађани који издају станове или пословне просторе у закуп другим физичким лицима-грађанима обавезни поднијети пореску пријаву за порез на доходак од капитала.

Порез на доходак од капитала у овом случају се пријављује на обрасцу 1008-аконтација пореза на доходак, на којој се исказује укупан доходак од капитала, нормирани трошкови и износ обрачунатог пореза. Рок за подношење пријаве је до десетог у мјесецу за претходни мјесец.

Порески обвезници су позвани да, у складу са законском обавезом, поднесу пријаву за порез на доходак од капитала и плате порез, а истовремено ће Пореска управа учинити све да им тај процес олакша и поједностави да би порески обвезници који поштују закон то могли једноставно да ураде.

“У шалтер сали у згради Пореске управе Српске у Бањалуци је у претходном периоду био постављен инфо-пулт, гдје је заинтересованим пореским обвезницима пружана помоћ у попуњавању пореске пријаве за порез на доходак од закупа”, наводе из Управе.

Рок за подношење годишње пријаве за порез на доходак је 31. март текуће године за доходак остварен у претходној години.

Истовремено, Пореска управа Српске предузима све мјере из своје надлежности да санкционише оне грађане који упорно не извршавају обавезе и не поштују законске прописе. У том смислу, како се наглашава, настоје да побољшају сарадњу и са другим институцијама као што су општине, градови и туристичке организације, да би наплату пореза од закупнина учинили што ефикаснијом.

У претходном периоду Пореска управа је у сарадњи са градом Бањалука и заједницама етажних власника спровела кампању у оквиру које су дистрибуисали плакате у форми позива грађанима да пријаве порез на доходак од капитала по основу закупа, са детаљним појашњењем начина пријаве.

Из Пореске управе наводе да обављају и интензивне анализе података доступних путем интернета и огласа, а гдје грађани оглашавају ову врсту дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана