Voda ušla u 20 kuća i rušila mostove u Petrovu

Anita Janković-Rečević
Voda ušla u 20 kuća i rušila mostove u Petrovu

Petrovo - Na području opštine Petrovo poplavljeno je 20 kuća i najmanje dva preduzeća, zaplavljeno je 100 stambenih i pomoćnih objekata, dok su usljed jakog nevremena uništeni ili oštećeni i mostovi.

U Opštinskoj upravi Petrovo su istakli da su usljed olujne kiše uništeni ili oštećeni mostovi u naseljima Porječina i Sočkovac, pa su od ostatka opštine odsječeni mještani Krtove i Sočkovca, a oštećen je i most koji vodi ka manastiru Ozren. Pričinjena je i ogromna šteta na putevima, a u prekidu je juče bio i telefonski saobraćaj u dijelu opštine, kao i snabdijevanje vodom sa izvorišta “Vrela”. Načelnik opštine Ozren Petković juče je obilazio teren da bi procijenio posljedice i sagledao gdje su neophodne hitne intervencije.

- Ovo što vidimo na terenu je strašno - ocijenio je Petković i najavio sjednicu opštinskog Kriznog štaba, na kojoj će biti odlučeno da li će proglasiti stanje elementarne nepogode.

Pripadnici civilne zaštite i radnici komunalnog preduzeća “Voda” Petrovo noć su proveli na terenu pokušavajući da osposobe dio puteva na koje je voda nanijela drveće i blato. Zaplavljeno je i dvadesetak kuća u selima Ljeb, Osredak i Cerovica u opštini Stanari, dok je u naselju Krčevljani u Modriči oštećeno nekoliko kuća. U Doboju su vatrogasci ispumpavali vodu iz nekoliko podruma, a šteta je pričinjena na voćkama i usjevima u selu Busnovi kod Prijedora. Na području opštine Maglaj u FBiH proglašeno je stanje prirodne katastrofe.

Nivoi rijeka u porastu

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da su nivoi rijeka u Srpskoj, a naročito Sane, Vrbasa i Bosne, u porastu. Dežurni meteorolog Igor Kovačić je rekao da je za 24 časa u Doboju pao 71 litar kiše po metru kvadratnom, te da su najizraženije vremenske nestabilnosti zabilježene na sjeveru Srpske, od Bijeljine do Banjaluke.

- Najjače padavine uz grmljavinu zabilježene su od Doboja do Banjaluke, te je u Banjaluci za 24 časa pao 61 litar kiše po metru kvadratnom - rekao je Kovačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana