Umjesto u stečaj, dobojska apoteka ode u likvidaciju

nezavisne.com
Umjesto u stečaj, dobojska apoteka ode u likvidaciju

Doboj - Nekada najuspješnije gradsko preduzeće JZU Apoteka “Jovan Jovanović Zmaj”, umjesto u najavljeni stečaj, odlazi u likvidaciju, a vlasnik njenog ekskluzivnog poslovnog prostora postaće grad Doboj.

Tako je danas odlučila većina odbornika u Skupštini grada Doboja, a Nebojša Marić, zamjenik gradonačelnika Doboja (SDS), kazao je da bi stečaj bio nepovoljan i za radnike, kao i za povjerioce.

“S obzirom na to da apoteka nema nikakve imovine, ne bi se imali od čega namiriti. Samo od Fonda zdravstvenog osiguranja RS ima 500.000 KM potraživanja, a ukupna dugovanja su preko tri miliona maraka, i u tom slučaju bi radnici ostali bez posla. A, likvidacija podrazumijeva da u roku od dva mjeseca strateški partner izmiri sva dugovanja od tri miliona maraka i da zadrži svih 35 radnika na poslu, i to je jedini način da opstane apoteka”, pojasnio je Marić.

On je kazao da je Pravobranilaštvo RS dalo saglasnost za strateško partnerstvo s preduzećem iz Kozluka, te dodao da je činjenica da grad ostaje bez svog preduzeća, ali na period od dvije decenije.

Vedran Gligorić, odbornik SP-a, upozorio je da je strateški partner kojeg je grad izabrao da zdravstvenu ustanovu izvuče iz dubioze takođe u problemima, odnosno da je u minusu 250.000 KM.

“Druga stvar, nikakve garancije nije dao da će zadržati radnike, da će obezbijediti poslovanje apoteke, nego ste ga izabrali iz ko zna kojih vama bitnih razloga, što bi neko iz rukovodstva apoteke ovdje trebalo da obrazloži”, kazao je za skupštinskom govornicom Gligorić, koji potom nije podržao odluku o likvidaciji apoteke.

Bez obrazloženja ostali su ne samo odbornici, nego i mediji, kojima je Vedran Mitrović, v.d. direktora ove zdravstvene ustanove, obećao da će im se obratiti, a zatim je na sporedni izlaz napustio skupštinsku salu.

Krivicu za stanje u apoteci NDP-ov odbornik Sretko Đurković je svalio na bivšeg direktora, ne navodeći mu ime ni period u kojem je vodio firmu, a koji se, kaže, jedno vrijeme borio da ovo preduzeće pozitivno posluje.

“I onda je i taj direktor 'debelo' uticao da ugrozi ovo preduzeće. Naravno, našao je (način) i svojim 'manifetlucima' i znanjem”, kaže Đurković i dodaje da je “nemoguće apoteku držati u društvenom vlasništvu”.

“Zašto je apoteka u minusu od tri miliona maraka, to treba neko drugi da vodi računa. Kolega iz SP-a je navodio 2010, 2011, 2012, 2013. i 2014. godinu koliko je apoteka pozitivno poslovala. Tu sam sabrao 11.000 maraka. Tim načinom izmirenja dugovanja iz dobiti to se ne bi za nekih 50-60, možda i više, godina moglo izmiriti”, smatra Vojislav Rađa, odbornik SNSD-a, te dodaje da je likvidacija pošteniji način rješavanja dugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana