Студирају и по 24 године

Данијела Стоканић
Студирају и по 24 године

Бањалука - По старом програму на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву студира још 927 студената, а међу њима има и оних који су факултет уписали 1994. године.

Према подацима јавних универзитета, број "вјечитих" студената у Српској смањује се из године у годину, а да је тако, потврђује и податак да их је у академској 2015/2016. години било готово дупло више у односу на текућу.

На Универзитету у Источном Сарајеву, гдје наставу по старом програму тренутно похађају 352 студента, најдужи "стаж" у студирању, од чак 24 године, има студент Економског факултета Пале, а друштво му од 1994. године прави и студент Филозофског факултета, на Одсјеку српски језик и књижевност.

- У складу са важећим прописима студенти уписани на дипломски и постдипломски студиј по започетом наставном плану, програму, условима и правилима студије морају завршити најкасније до краја ове академске године. За разлику од њих, студенти уписани на дипломске студије у трајању од пет или шест година ове студије могу завршити најкасније до краја академске 2019/2020. године - објаснили су на Универзитету у Источном Сарајеву.

Додали су да студенти који не доврше дипломски и постдипломски студиј у наведеном року могу студије наставити у складу са Законом о високом образовању.

На бањалучком Универзитету у текућој академској години уписано је 575 будућих академаца који студирају по старом програму на првом циклусу студија, док је годину раније било 939 "вјечитих" студената.

- Статус редовног студената престаје када студент не заврши студије до истека рока који се утврђује у двоструком броју академских година потребних за реализацију студија. У тај број година убраја се и апсолвентски стаж - казали су на бањалучком Универзитету.

Додали су да студенти који студирају по старом програму имају рок да студије заврше до 30. септембра 2020. године.

- Очекујемо да ће студенти који студирају по старом плану успјешно окончати започете студије у законом предвиђеном року. Уколико то не ураде, постоји могућност да пређу на одговарајуће студијске програме по новом плану и програму, а према Закону о високом образовању, свакако уз обавезно полагање разлике предмета - истакли су на бањалучком Универзитету.

Према ријечима предсједника Уније студената РС Милана Милишића, велики број студената по старом програму диплому годинама "вуче" због строгих професора.

- Велики број студената каска из разлога што им је отприлике остао један или два испита да положе, јер поједини професори имају више критеријуме него што је потребно за одређену струку. Професори, на примјер математике, не могу тражити исти ниво знања на економији, пољопривреди и другим студијским програма, а таквих и те како има - казао је Милишић.

Додао је да су надлежни урадили праву ствар што су "старим" студентима дали још времена да заврше студије.

- И у наредном периоду, као кровна студентска организација, студентима који студирају по старом програму излазићемо у сусрет колико год можемо - поручио је Милишић.

Статистика

Према подацима Републичког завода за статистику, у академској 2017/2018. години на високошколским установама у Српској по старом програму на магистарске студије уписан је 31 студент, док на специјалистичком програму студирања није било уписаних студената. Подаци говоре да је лани према "старом" програму образовања 3,6 одсто студената завршило академске или струковне студије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана