Савез српских удружења “Завичај”: Креће борба за опстанак на огњиштима

Милијана Латиновић
Савез српских удружења “Завичај”: Креће борба за опстанак на огњиштима

Бањалука - Општине у ФБиХ са већинским српским становништвом Дрвар, Босански Петровац, Гламоч и Босанско Грахово су “црна рупа” Европе, а наш циљ је да се слушајући глас народа боримо за опстанак и останак на вјековним огњиштима.

Истакао је то предсједник новооснованог Савеза српских удружења “Завичај” Бране Пећанац и додао да је Савез кровна организација коју чини више од 25 удружења, те да је основан уз подршку Бихаћко-петровачке епархије.

- Слушајући глас народа бићемо матица окупљања Срба на подручју ФБиХ и спремни смо да се одлучно и енергично боримо да Срби у овим општинама уживају сва Уставом загарантована права. Нагласак посебно стављамо на очување и употребу српског језика и ћирилице, те чување и одржавање свих спомен-обиљежја која су подигнута српским страдалницима и јунацима - навео је Пећанац и додао да у борби за опстанак и останак Срба на вјековним огњиштима у ФБиХ очекују и подршку из РС и Србије.

Он је додао да Србима у овим крајевима треба вратити наду у живот достојан човјека. Пећанац је истакао да је пред “Завичајем” много посла, те да ће након што формирају сва оперативна тијела и комисије кренути у остваривање зацртаних циљева.

- Срби на подручју ФБиХ, којих има око 50.000, сведени су на статистичку грешку. У четири кантона уопште немају статус конститутивног народа, другим ријечима, нису ни политички ни историјски фактор. На нивоу ФБиХ у јавним институцијама и организацијама нема Срба на руководећим мјестима - рекао је Пећанац и додао да само јединственим и заједничким дјеловањем по свим питањима Срби могу вратити отета права. 

Пећанац наводи да су Срби у Крајини прва брана српства на овим просторима, те да је потребно учинити све како би омладини у тим општинама обезбиједили што боље услове за живот, да раде и заснивају породице на својим огњиштима а не да масовно одлазе трбухом за крухом.

- У идућем периоду настојаћемо да привучемо инвеститоре који би били вољни да улажу на ове просторе, да отварају радна мјеста - рекао је Пећанац.

Начелник Дрвара Горан Броћета истиче да су српски повратници у општинама на подручју ФБиХ доведени на ивицу егзистенције.

  • Свако организовање и евентуална помоћ су добродошли за наш народ, па тако и оснивање Савеза српских удружења “Завичај” уколико оно оправда циљеве због којих је основано - рекао је Броћета.

Декларација

Пећанац сматра да ће усвајање Декларације о заштити и очувању српског народа, коју ће усвојити Српска и Србија бити историјски тренутак.

- Подржавамо доношење тог документа и вјерујемо да ће Срби са простора ФБиХ и овај савез у том документу имати снажно упориште за доношење стратешких одлука и даљих корака - навео је Пећанац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана