Robotika vraća nadu u Ognjenov oporavak

Milijana Latinović
Robotika vraća nadu u Ognjenov oporavak

Laktaši - Ognjen Dragojević iz Laktaša već 11 godina nalazi se u stanju budne kome, a nadu za oporavak njegovi roditelji pronašli su na jednoj poliklinici u Zagrebu.

Ognjen je kao četrnaestogodišnjak doživio saobraćajnu nesreću, nakon koje je zbog gušenja pao u kliničku smrt. Iako su ljekari u laktaškom Domu zdravlja uspjeli da ga ožive, nedostatak kiseonika ostavio je posljedice na rad mozga. Nekoliko dana tada je proveo u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci, potom je boravio i na liječenju u Beogradu i Belgiji.

Tražeći lijek za svog mezimca, majka Snježana i otac Ljubinko Dragojević kucali su na mnoga vrata, od klinike do klinike, od banje do banje. Tračak nade pružili su im ljekari u zagrebačkoj privatnoj poliklinici koji robotikom vraćaju pokrete. Krajem prošle godine oni su pregledali Ognjena i zakazali liječenje za april ove godine.

- Neurorehabilitacija robotikom koju rade ljekari u Zagrebu vratila nam je nadu u oporavak našeg sina. Nemam riječi da opišem kako smo se osjećali kada je tokom pregleda već u prvom minutu Ognjen reagovao na stimulacije i pomjerao noge. Ljekari su utvrdili da kod njega nema prekida motorike, što je veoma važno - ispričao je otac Ljubinko.

Dodaje da je posjetio jednu djevojku u Srbiji koja je osam godina bila u komi i koju su ovim metodama liječenja na klinici u Njemačkoj uspjeli probuditi.

Za majku Snježanu, koja se 11 godina ne odvaja od svog sina, svaki, pa i najmanji njegov pokret bio bi veliki uspjeh. Iako je budan i čuje sve što se oko njega dešava, Ognjen ne može da priča, niti da se kreće. Sa suzama u očima Snježana kaže da je uvijek bio dobro dijete i odličan đak.

- Obožavao je životinje i oduvijek je želio da postane veterinar, a njegovu želju prekinula je nesreća koja ga je prikovala uz krevet - kazala je ona.

Za tromjesečnu terapiju u Zagrebu, smještaj i ishranu Ognjena i njegove majke potrebno je oko 15.000 evra, koje Dragojevići nemaju. Ljubinko i Snježana su nezaposleni, a jedine prihode u njihovu kuću donosi stariji sin Saša.

Svi koji žele pomoći da se ovaj hrabri mladić probudi iz stanja u kojem se nalazi i stane na svoje noge mogu uplatiti novac na žiro-račun u NLB Razvojnoj banci, broj: 5620998111233032 na ime Ljubinko Dragojević, broj telefona 065/376-468.

Humanitarne akcije

Dragojevići ističu da su sve ove godine uspijevali da obezbijede novac za skupe terapije uz pomoć humanih ljudi koji su im pomagali. Krajem prošle godine organizovali su i humanitarnu akciju u okviru manifestacije "Laktaška zima" kako bi sakupili novac za lijekove iz Rusije.

- Pomoć nam je pružio i predsjednik RS Milorad Dodik i mnogo smo mu zahvalni na tome - rekao je Ljubinko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana