Регистровано више од 800 коментара за садржајима говора мржње

Срна
Регистровано више од 800 коментара за садржајима говора мржње

Сарајево - У првих 25 дана кампање коју под називом “Стоп! Говор мржње 2018” спроводи Савјет за штампу, на седам интернет портала регистровано је 838 коментара са садржајима говора мржње, издато је 612 упозорења, трајно искључено 125 корисника, а 140 на одређени временски период.

Подршку кампањи дају Међународна организација за миграције /ИОМ/ и УСАИД, саопштено је из Савјета за штампу.


Кампања траје од 17. аугуста до 18. новембра, а у њу је активно укључено седам онлајн медија: “Кликс”, “Независне”, “Ослобођење”, “РадиоСарајево”,
“СпортСпорт”, “Дневник” и “Вијести”.

Циљ пројекта је заштита слободе говора и слободе изражавања, методом праћења и спречавања ширења говора мржње у коментарима посјетилаца, што је један од великих проблема са којим се сусрећу онлајн медији у БиХ, напомињу у Савјету за штампу.

Такође је један од циљева и едукација посјетилаца онлајн медија да слобода изражавања и слобода говора не подразумијева и слободу ширења говора мржње, хушкања или упућивања пријетњи, што су кривична дјела.

Уз пуну подршку уредника одабраних онлајн медија, монитори Савјета за штампу у БиХ прате коментаре посјетилаца портала, постављајући знак “Стоп! Говор мржње” испод коментара са садржајима препознатим као хушкачки говор, говор мржње или пријетње, уз опомену да је говор мржње кривично дјело, а не слобода говора и да особе које шире говор мржње или упућују пријетње могу бити кривично гоњене и тужене у складу са Кривичним законима у БиХ.

Драстични садржаји са говором мржње се одмах уклањају, а постављачи таквих коментара се искључују на одређени временски период или трајно. У неким случајевима те особе ће бити пријављене полицији.

Укупан број коментара са непримјереним садржајима од 17. августа до 10. септембра износи 838, а укупан број издатих упозорењаје 612, трајно је искључено 125 корисника, а 140 на одређени временски период.

Успоређујући резултате прве кампање рађене у предизборном периоду 2014. године у којој су праћени коментари на 42 интернет портала, већ у овој почетној фази овогодишње кампање на само седам портала уочено је да су број и бруталност говора мржње које грађани испољавају у простору који им је дат за слободно изражавање, драматично порасли.

Оно што није раније било уочено сада се појављује у великом броју, а то су пријетње упућене новинарима и женама, у овом периоду изречено је чак 57 таквих пријетњи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана