Ратари траже укидање лимита за подстицаје

Д. С.
Ратари траже укидање лимита за подстицаје

Бањалука - Нацрт правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2018. годину није у складу са договором представника пољопривредних произвођача са предсједником и премијерком Српске, саопштено је из Савеза удружења пољопривредних произвођача РС.

Предсједник Савеза Стојан Маринковић истакао је да су у Нацрту правилника уведени лимити за подстицаје на нивоу од 50.000 КМ до 100.000 КМ.

- Тражимо укидање лимита, а уколико то није могуће због ограниченог буџета, тражимо увођење лимита свим производним гранама у истом номиналном износу - рекао је Маринковић. Он тврди да у Нацрту правилника нема договорених подстицаја од 50 КМ по товној свињи, 100 по крмачи, 250 КМ по товном бику, 15 фенинга по продатом килограму воћа и поврћа и слично, као и да је ниво регресираног горива остао исти без обзира на поскупљење горива.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС саопштено је да је у Нацрт правилника увршћено све што је договорено. Како су истакли, Нацрт прати План коришћења средстава за 2018. годину који је усвојила Влада и утврђене износе по појединим мјерама.

- Планом је предвиђено да 60 милиона КМ иде у текућу производњу, а додатних 11 милиона за регресирано дизел гориво и противградну одбрану, дакле, укупно 71 милион КМ, што је повећање укупног буџета за 20 одсто - саопштено је из овог министарства. Нагласили су да су пољопривредницима, осим аграрног буџета, на располагању бројни остали извори финансирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана