Opština Gradiška dobija status grada: Lakše do EU fondova i bržeg razvoja

Milan Vujić
Opština Gradiška dobija status grada: Lakše do EU fondova i bržeg razvoja

Gradiška - Dobijanjem statusa grada Gradišci će biti otvoren put ka evropskim fondovima što će doprinijeti privrednom i infrastrukturnom razvoju te lokalne zajednice koja ima odličan geografski položaj za ulaganje.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić juče je na Sjednici Narodne skupštine RS rekla da opština Gradiška Nacrtom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS dobija status grada.  Obrazlažući ovaj akt, Rešićeva je rekla da je osnovni razlog za donošenje ovog zakona usklađivanje sa Nacrtom zakona o gradu Gradiška koji je paralelno u proceduri donošenja sa ovim zakonom.

- Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je da se grad može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, istorijsku i teritorijalnu cjelinu sa odgovarajućim nivoom razvoja, ako ima više od 50.000 stanovnika i status razvijene opštine. Gradiška ispunjava sve ove uslove - obrazložila je Rešićeva.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da mu je izuzetno drago što će Gradiška dobiti status grada, jer to ova lokalna zajednica zaslužuje i biće joj omogućen pristup velikom tržištu i prenos znanja i tehnologija Evropske unije.

- Dobićemo veliku prednost, jer ćemo moći da pristupimo onim fondovima koji su nam sada nedostupni, a mnogo znače za naš dalji infrastrukturni i privredni razvoj. Čvrsto vjerujemo da će u budućnosti privredna struktura na području Gradiške nastaviti da se razvija što će znatno poboljšati života građana - istakao je Adžić, koji je podsjetio da opština posjeduje i BFC standard koji čini 12 veoma zahtjevnih kriterijuma. Dodao je da se znatan broj uspješnih poslovnih priča, naročito iz oblasti drvoprerađivačkog i meteloprerađivačkog sektora, poljoprivrede, tekstila, ali i trgovine i uslužnih djelatnosti upravo razvijaju u Gradišci.

- Gradiška je predodređena da postane grad jer je regionalni centar, a njeno ime se spominje 700 godina ranije. Opština iz koje dolazim dala je nemjerljiv doprinos i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njeni borci su učestvovali u mnogim bitkama za stvaranje i očuvanje Srpske - poručio je Šulić tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu zakona o gradu Gradiška.

Šef Kluba poslanika SP-a Goran Selak rekao je da će proglašenje Gradiške osmim gradom u Srpskoj doprinijeti razvoju te opštine i velikog dijela Lijevča polja i Potkozarja.

- Gradiška ima potencijal da bude važan faktor razvoja čitave regije i mislim da taj potencijal treba da iskoristimo na najbolji mogući način - rekao je Selak.

Podaci

Opština Gradiška na osnovu odluke lokalne Skupštine od 16. februara 2017. godine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada. Gradiška zauzima teritoriju površine 762 kvadratna kilometra u sjeverozapadnom dijelu Srpske, a prema rezultatima popisa iz 2013. ima 49.196 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana