Na području Rogatice raste potražnja za sjemenskim krompirom

S. M.
Na području Rogatice raste potražnja za sjemenskim krompirom

Rogatica - Približavanjem proljeća počinju pripreme za sjetvu, a rogatički trapovi već su otvoreni s obzirom na to da je potražnja za sjemenskim krompirom velika. Većini Rogatičana otanjile su i zalihe tog povrća za potrošnju.

Registrovani proizvođači krompira "Solanum produkt", "Agromont", "Agros" i "Agro-plod" kažu da je interes  za sjetvom iznad očekivanja.

- Proizvođače krompira prošle godine Bog je pogledao. Pored dosta loših vremenskih prilika, krompir na Borikama je dobro rodio i ima ga dovoljno, a i cijene su iznad očekivanja. Više su nego posljednjih godina, kada su proizvođači krompira jedva sastavljali kraj s krajem. Sjemenski krompir dostigao je prosječnu cijenu od 1,5 maraka plus PDV i tražen je sa svih strana. Zalihe od 340 tona već smo sveli na svega tridesetak - rekao je prvi čovjek "Solanum produkta" i direktor "Agromonta" Novak Motika.

Vlasnik "Agro-ploda" Dragomir Džida, koji je jesenas uskladištio 195 tona sjemenskog i 160 tona konzumnog krompira, zadovoljan je i potražnjom i cijenama.

- Krompir za jelo je prodavan na veliko za 90 feninga, a na malo do 1,20 KM po kilogramu. Kada je riječ o sjemenskom materijalu, u zavisnosti od sorte, kreće se od 1,20 do 1,60 KM po kilogramu plus PDV - kaže Džida.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da kupaca ima iz svih krajeva BiH. Slično je i u "Agrosu", gdje je u toku prebiranje i sortiranje krompira, a da bi udovoljili zahtjevima kupaca angažovano je više sezonskih radnika.

Prema podacima Odjeljenja za privredu u Opštinskoj upravi u Rogatici, prošle jeseni na području opštine ubrane su 5.333 tone krompira, od čega 1.165 tona sjemenskog i 4.168 tona konzumnog krompira.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana