Малешевић: За фискултурну салу 1,1 милион км, а студентски дом шест милиона КМ

Срна
Малешевић: За фискултурну салу 1,1 милион км, а студентски дом шест милиона КМ

Источно Сарајево - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас у Источном Сарајеву да ће Влада Српске обезбиједити око 1,1 милион КМ за градњу фискултурне сале, пратећих објеката и четири учионице у Основној школи "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи, те око шест милиона КМ за градњу новог студентског дома.

Малешевић је рекао да је од 2006. године до сада уложено око 200 милиона КМ у школске објекте у Српској, од чега 85 милиона КМ у објекте основних школа, 105,5 милиона КМ у објекте високог образовања и студентског стандарда и око 10 милион КМ у средњошколске.


"За образовање се издвајају значајна средства", рекао је Малешевић новинарима након што је са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић посјетио Основну школу "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи и Студентски центар у Источном Новом Сарајеву.

Према његовим ријечима, дјеца у Основној школи "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи ће након градње фискултурне сале, пратећих објеката и четири учионице имати адекватне услове за физичко васпитање.

Он је посјетио да је Влада Српске 2009. године изградила ову школу у коју је уложила 2.650.000 КМ. Школа има око 750 ученика, а значајан број долази из федералног Сарајева.

Малешевић је нагласио да се одмах креће у потребне процедуре и за око 60 дана би требала почети градња фискултурне сале, а почетком нове школске године ђаци ће моћи да часове физичког обављају у добрим условима.

Он је нагласио да је значајно да ће се врло брзо почети и са градњом новог студентског дома са свим пратећим елементима у којем ће моћи да борави 360 студената, за шта ће Влада обезбиједити око шест милиона КМ.

"Вјерујем да ће студенти, ако не почетком наредне академске године, онда до фебруара моћи да се уселе у нови студентски дом", рекао је он и истакао да му је задовољство што може рећи да предсједник Владе подржава све пројекте који се раде у образовању.

Директор Основне школе "Петар Петровић Његош" Зденка Перендија истакла је да ученици нису имали адекватну наставу физичког васпитања.

"Пресрећни смо што је Влада разумјела наш проблем, уз подршку Монистарства просвјете и културе", казала је она и додала да ће највећа радост бити за ученике јер ће коначно имати адекватан простор, велики допринос ће бити и локалној заједници јер ће се сала користити и за ваннаставне активности, а и родитељи ће имати разлог да остану на овој територији.

Перендија је нагласила да школу похађа око 750 ученика, да има тренд повећања броја ученика и да су сада уписана четири одјељења првачића.

Према њеним ријечима, због тога недостаје учионички простор, па ће ове нове учионице у склопу фискултурне сале олакшати рад и извођење наставе.

Директор Студентског центра у Источном Новом Сарајеву Алесандара Бјелица истакла је да је веома задовољна што су обезбијеђена средства за изградњу новог дома у касарни "Славиша Вајнер Чича".

Она је истакла да је општина Источно Ново Сарајево обезбиједила земљу и платила израду пројекта.

"Ту ће бити заокружен комплетан смјештај заједно са постојећом зградом", нагласила је она и додала да ће им начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изаћи у сусрет за ренту и уређење земљишта.

Према њеним ријечима, у старом дому је смјештено 160 студената у јако лошим условима.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Душан Симанић изразио је задовољство што је њихова иницијатива уродила плодом и што је Влада Републике Српске показала одговорност према студентима и Универзитету и нада се да ће се то наставити и у будућем периоду.

"Мислим да ће ово бити лијепо љето и јесен за све студенте у Источном Сарајеву", поручио је Симанић. /крај/љч/фото/фоноијумом, Цвијановићева је нагласила да као предсједник Владе не треба да коментарише туђе "твитове".

"Зашто бих ја то радила и не знам шта ми добијамо тиме? Не желим да коментаришем туђе ставове, лична мишљења или доживљаје одређених ствари. Мени је довољно да имам своје ставове и што имам очекивања и од институција и од друштва у цјелини. Ствари о којима се ја као предсједник Владе могу да оглашавам тичу се активности Владе, којих је веома много, и ја о тим стварима дајем своју оцјену", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана