Љубав према књижевности исписује успјех гимназијалке из Требиња

Данијела Стоканић
Љубав према књижевности исписује успјех гимназијалке из Требиња

Бањалука - Свјетлост и светост Савина, путујући кроз вријеме и пјесме, кроз сузе и наде, среће и туге, блиста у нашем духу и на нашем небу. Он је анатомија наше саборности, антологија врлина човјечности и чудо бесмртности.

Овим је ријечима матуранткиња требињске Гимназије "Јован Дучић" Александра Газивода описала првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саву.

Захваљујући есеју "Свети Сава као лирски јунак у поезији српских пјесника" Александра је освојила Велику награду на Светосавском књижевном конкурсу Друштва "Свети Сава" из Београда.

Њен рад је, према мишљењу жирија, надмашио све остале на овогодишњем књижевном конкурсу, на којем је учествовало 323 ученика из Србије, Републике Српске, Француске и Швајцарске.

Конкурс се традиционално расписује за ученике основних и средњих школа, а Велика награда додјељује се за посебно надахнут рад, без обзира на узраст, који се издваја својим квалитетом и естетском вриједношћу.

Осамнаестогодишњакиња из Требиња, која би награду требало да преузме у суботу на свечаности у Народној библиотеци Србије, описала је живот и пожртвованост највећег српског учитеља.

Инспирацију је, каже, проналазила у дјелима познатих пјесника, између осталих, Матије Бећковића, који јој је узор у књижевности.

- Ова награда ми много значи, јер је ово била посљедња прилика да пишем за своју школу. Колико сам срећна ријечима не могу описати - испричала је Газивода, која, како каже, више и не броји своје радове, јер их има много.

Додала је да је у новембру прошле године освојила и прво мјесто на књижевном конкурсу "У сусрет Вуку", поводом 230 година од рођења Вука Стефановића Караџића, који је расписао Републички педагошки завод РС у сарадњи са Универзитетом у Бањалуци.

- Том приликом сам писала пјесму у прози "Чему ме учи Вук", док сам прије три године, у првом разреду Гимназије, добила прву награду за литерарни рад под називом "Тамо далеко" на 23. међународном конкурсу "Светосавље и наше доба" у Новом Саду - казала је Газивода.

Ова талентована тинејџерка, која на љето планира да се упише на право, јер воли да брани људе, каже да је приче почела писати чим је научила слова.

- Моја прва прича, ако ме сјећање добро служи, била је о дјевојчици на острву. Љубав према писању сам, вјероватно, наслиједила од дједа, који је у младости много волио да пише. Осим тога, моји преци вуку исте коријене као и познати српски пјесник Милутин Бојић - додала је Газивода, чија је животна жеља да напише књигу.

Осим писања, Александра много воли да учи стране језике, а тренутно течно прича на енглеском и француском језику, док је учење норвешког њен сљедећи корак.

Друштво "Свети Сава"

Представништво Српске у Србији већ 15 година сарађује са Друштвом "Свети Сава" и редовно прати, подржава и учествује у спровођењу Светосавског књижевног конкурса у Београду, а помогло је и оснивању Пододбора у Републици Српској и сарађује са њим у реализовању Светосавског ликовног конкурса.

Осим награда побједницима конкурса за најбоље литерарне радове ученика основних и средњих школа из Србије, Републике Српске и расијања, Друштво "Свети Сава" у суботу ће уручити Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" из Краљева највише признање - Медаљу Друштва "Свети Сава".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана