Дотрајали цјевовод заврнуо славине у Требињу

Анита Јанковић-Речевић, Ратомир Мијановић
Дотрајали цјевовод заврнуо славине у Требињу

Требиње - Становници Требиња већ данима воде битку са несташицом воде коју проузрокује пуцање цијеви, а дотрајалост цјевовода старог више од четири деценије пријети кваровима без краја.

Требиње је четири пута у посљедњих седам дана остало без воде због пуцања главног транспортног цјевовода.

Јуче је организовано и снабдијевање водом цистернама на десетак пунктова, а уз суве славине и чекање на долазак цистерне, додатну нервозу код грађана изазива и несташица већих паковања воде у продавницама.

Директор „Водовода“ Требиње Спасоје Радовић истиче да су радници даноноћно на терену.

- Чим санирамо један квар, појави се други. У недјељу смо цијели дан радили и квар отклонили око 19 часова, међутим у 23 сата се десио нови квар на транспортном цјевоводу који је врло специфичан. До цијеви која је пукла не можемо доћи машинама, па радници морају копати ручно. Очекујемо да се проблем санира до краја дана - рекао је јуче Радовић.

Објаснио је да кварови настају због старости цјевовода.

- Цјевовод је изграђен 1974. године, па је разумљиво да долази до пуцања цијеви. Такође, дугогодишње насипање путева разним материјалима створило је додатни притисак на цијеви - нагласио је Радовић. 

Градоначелник Требиња Лука Петровић за суве славине криви дотрајалост система и небригу претходника.

- Неко раније је имао новац на рачуну, али није рјешавао проблеме. Зато ћемо ужурбаним процедурама реализовати остатак пројекта ревитализације водоводног система лијеве и десне обале Требишњице - истакао је Петровић.

Милена Вицо из требињског насеља Хрупјела истиче да им је несташице воде првог дана блокирала све активности, наглашавајући да су брзо нашли рјешење захваљујући херцеговачкој сналажљивости.

- За пиће и спремање хране воду купујемо и незгодно нам је само купање, али и ту се сналазимо. Живим у приградском насељу и воду за хигијену грабим из чатрње, а за купатило смо скупили кишницу - испричала је Вицо.

Мирко Томашевић недјељу је провео скупљајући кишницу.

- Кишницом, која ми служи за хигијену и купатило, снабдио сам се за неколико дана, а за пиће купујем. Док је кише и новца, ником се нећу жалити - рекао је Томашевић.

Директор Болнице Требиње Васо Мијановић истиче да им несташица воде отежава рад, али да немају великих проблема.

  • Основне функције успјешно обављамо јер на Одсјеку за хемодијализу имамо велики резервоар који пунимо уз помоћ Ватрогасне јединице, тако да дијализа нормално функционише. Имамо и техничку воду коју користимо за стерилизацију и вешерај - рекао је Мијановић. Додао је да би проблема могло бити у лабораторији ако ово потраје.

Нови цјевовод

Радовић истиче да је једино рјешење генерална реконструкција цјевовода, која није изводљива док се не обезбиједи алтернативно снабдијевање водом изградњом водоводне инфраструктуре од изворишта до града лијевом обалом Требишњице.

- Пројекат је већ завршен и радиће се врло брзо транспортни цјевовод лијевом обалом Требишњице кроз пројекат реконструкције водоводног система. У ситуацијама када дође до пуцања главне транспортне цијеви имаћемо снабдијевање „бајпасом“ са друге стране ријеке - каже Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана