Ова имена забрањена су у неким државама

ГС
Ова имена забрањена су у неким државама

Ако живите у САД имате слободу у избору имена за своју бебу.

У Њу Џерзију родитељи могу да дају име какво год желе, све док оно није непристојно и не садржи бројеве или симболе.

Када је име за дијете у питању, тај исти закон дозвољава да свом детету дате име, примјера ради, Адолф Хитлер. Познат је бизаран случај породице Кембел која је због тога завршила на суду 2009. Они су жељели да посластичар на торти испише име њиховог дјетета – Адолф Хитлер Кембел што је овај одбио да уради, па су се судили због непружања услуге, а не због имена. Епилог, посластичар је добио случај, имао је право да одбије услугу, а родитељи нису морали да мењају име свом детету.

И док у САД имате овакве слободе, с друге стране, у другим крајевима света ситуација је ограниченија. Пред вама се налази 10 интересантних имена за дјецу која су забрањена у појединим државама.

Нутела је забрањена у Француској

Уз извињење свим љубитељима чоко-лешника, име Нутела је забрањено у Француској. Француски суд је 2015. године забранио родитељима да својој ћерки дају име по овој познатој робној марки. Она се сада зове Ела.

Само је једна ИКЕА у Шведској

Можда сте велики обожавалац Икеиних производа, али вам то не даје право да свом детету дате такво име.

Акума на јапанском значи „ђаво“. Иако није потпуно забрањено, власти охрабрују родитеље да својој деци дају прикладнија имена.

Заборавите на Луцифера на Новом Зеланду

За разлику од Јапана где „Ђаво“ није сасвим забрањен, на Новом Зеланду је име Луцифер, као и низ других потенцијално увредљивих имена, апсолутно забрањено.

У Мексику се не можете звати Робокап или Фејсбук

Мексико је забранио имена Робокап и Фејсбук под изговорм да наводе на насиље.

Скраћена имена и надимци нису дозвољени у Португалији

У овој држави можете да се зовете Томас, на пример, али Том или Тома — не. Скраћени облици имена, као званична пуна имена, овде нису дозвољени.

Епл (Јабука), али ни Дуње, Вишње и Јагоде не могу у Малезији

Малезија има прилично строга правила за имена. Занимљиво је да су власти ове земље 2006. године „прогнале“ бројне надимке и имена са значењем воћа или поврћа.

У Италији Венерди (Петак) може бити само дан у седмици

Када је један човек покушао да да име својој ћерки Венерди, што на италијанском значи петак, речено му је да не може. Званичници су сматрали да име спада у категорију „смешних или срамотних“ имена.

Гучи, Мерцедес и Шанел „не постоје“ у Швајцарској

И Швајцарска има нека строга правила о давању имена. Тако, не можете да детету дате име по већ постојећој робној марки.

Линда је апсолутно забрањена у Саудијској Арабији

Влада Саудијске Арабије је 2015. забранила читав низ имена за која је сматрала да су увредљива, укључујући и име Линда.(?) Они сматрају да сва неарапска, неисламска имена која су у супротности са кутлуром Саудијске Арабије не треба да буду дозвољена.

Србија и шта је забрањено

Када је ријеч о забрањивању имена у Србији – Члан 343 Породичног закона Србије предвиђа право родитеља да свом детету изаберу име, али да оно не буде погрдно, да не буде неко име које вређа морал или које је у супротности са обичајима и схватањима средине. У случајевима кад родитељи не желе да одустану од имена које се коси са правилима прописаним у закону, матичар је дужан да достави предмет надлежном органу старатељства на одлуку, пише "Сити магазин".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана