Сутра славимо Лазареву суботу: Ово обавезно морате да испоштујете!

GS
Foto: SPC

Лазарева субота или Субота праведног Лазара, у српском народу позната је још и као Врбица, јер је тада Христ ушао у Јерусалим, гдје су га дочекала дјеца. Ове године пада 27. априла, а увијек се празнује тачно осам дана пред Васкрс.

На Лазареву суботу, празнује се спомен на чудо које је Христос учинио подигавши из мртвих свог пријатеља Лазара из Витаније. Ово је празнични дан у коме се не раде тежи послови.

Према Јеванђељу по Јовану, на вијест о Лазаревој смрти, Исус Христ је дошао у Витинију где је његов пријатељ већ четири дана био сахрањен. Дошао је до гроба и затражио да се склони камен. Позвао је Лазара да изађе и овај је то учинио, увијен у погребни покров.

Ово чудо је било и непосредни узрок пресуде на смрт распећем, које ће убрзо услиједити. Лазар је живио још тридесет година након васкрсења као епископ на Кипру, гдје га је посјетила и Богородица. Лазарево васкрсење је побједа живота над смрћу.

Овај празник се обиљежава од ИВ вијека, пун је лијепих обичаја, а један се изводи први ујутро, чим се пробудимо на дан празника. На овај дан бере се олистало пруће врбе, јер се вјерује да се тако снага зеленила преносила на дјецу и одрасле, будући да је врба због бујног раста сматрана симболом здравља и снаге. За Врбицу је обичај да се око струка носе гранчице врбе, а око врата звончићи, који симболизују поздрав Христу.

Поред тога, уношење грана врбе у цркву, и касније у кућу, није једини обичај који на овај празник укључује најмлађе - малишани на Врбицу носе звончиће везане за тробојку, чиме објављују победу живота над смрћу. Обичај је да се деца, украшена звончићима и венчићима, лепо обуку, одакле и потиче изрека: "Удесио се, као за Врбицу".

Поред врбе и звончића, још један важан елемент Врбице јесте свјеже цвијеће, јер обичаји налажу и да се оно данас набере, а потом остави да преноћи у води. Сутрадан, на Цвети, сви укућани треба да се умију том водом како би били здрави.

У појединим дијеловима Србије постоји обичај да се организују поворке Лазарица – неудатих, младих дјевојака које су лијепо обучене и богато окићене ишле од куће до куће и певале симболизујући долазак љета. Домаћини би их поздрављали и даривали, преноси ЖенаБлиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана