Психолог открио три начина на које родитељи могу одгојити отпорну дјецу

GS
Foto: Pinterest

Отпорност је способност појединца да се прилагоди, превлада или опорави од трауме или стреса. Док наша намјера често нагиње према одгоју срећне дјеце, кључно је освијестити да срећа може бити пролазна као и туга, тврде стручњаци.

Зато је важно његовати отпорност код дјеце. Психолог Марк Траверс истакао је три начина на које родитељи могу одгојити отпорну дјецу.

1. Потакните учинковиту комуникацију

"Можете оснажити своју дјецу да постану вјешти комуникатори тако што ћете их усмјерити да схвате и управљају властитим осјећајима те емоционалном саморегулацијом. Редовитим испитивањем своје дјеце како се осјећају и усмјеравањем да препознају и ријеше своје фрустрације, можете им помоћи да развију здраве емоционалне вјештине суочавања", каже Траверс за Псyцхологy Тодаy. Додаје да то разумијевање неће само његовати емпатију, већ и способност стварања значајних веза и вјештог расправљања о изазовним темама, што ће им помоћи да стекну друштвену подршку и развију отпорност.

2. Његујте рутину и флексибилност

Прихватање структуре кроз рутине пружа дјеци осјећај сигурности и удобности, а његовање флексибилности омогућује лакшу прилагодбу промјенама те олакшава прелазе.

"Можете успоставити рутину сарађујући с дјецом и издвајајући вријеме посвећено игри и школским обавезама", савјетује психолог.

Тврди да су распореди и досљедност врло важни за укупну стабилност и добробит дјеце.

"Неопходно је помоћи дјеци да схвате како је промјена природан дио живота и да нови циљеви могу замијенити оне који можда више нису оствариви", појаснио је.

Потицање дјеце да процијене своје успјехе и неуспјехе те да осмисле план за побољшање, може помоћи у развоју позитивног начина размишљања и отпорности.

3. Потакните вјеру у властиту контролу

Траверс наводи да је кључно подучити дјецу важности фокусирања на ствари које су под њиховом контролом, умјесто да се задржавају на стварима које нису.

"Ако дјеца ово не науче, могу усвојити навику угађања људима и тражити туђу потврду, у почетку од старатеља, а касније од пријатеља и партнера, што доводи до стреса и тјескобе у одраслој доби", објашњава психолог.

"Отпорност дјеце и њихова срећа првенствено зависе од њихових старатеља. Иако је кључно потицати отпорност код дјеце, још је важније показати им отпорност током изазовних раздобља јер она уче посматрајући одрасле око себе", закључио је Траверс, преноси Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана