Које карактеристике дјеца насљеђују од очева

ГС
Које карактеристике дјеца насљеђују од очева

Очеви доприносе јединственом скупу гена који могу обликовати различите аспекте живота њихове дјеце - од особности до урођених талената.

Постоји најмање 700 генетских варијација које су "одговорне" за висину дјетета. Иако су оне спој гена мајке и оца, постоје докази да очеви гени играју већу улогу у висини.

Мушкарци су одговорни за одређивање биолошког спола дјетета. Као што је познато, они дају Y кромосом дјечацима и X хромозом дјевојчицама. Истраживачи су такођер открили да омјер сполова у породицама прати очеву, а не мајчину страну. Напримјер, ако је мушкарац има више браће, већа је вјеројатност да ће његова дјеца бити мушког спола.

Генетика такођер игра улогу у хемијској равнотежи у нечијем мозгу. Како мушкарци старе, квалитет њихове сперме опада. Ово је један од разлога зашто мушкарци који су се касније остварили као очеви могу својој дјеци пренијети мутиране гене који могу довести до проблема с менталним здрављем или менталних болести.

Интелигенција, темперамент и друге особности имају генетску компоненту и стога се могу наслиједити. Заправо, истраживања су показала да су неке особине од 30 до 60 посто насљедне. Дакле, очеви могу очекивати да ће дјеца наслиједити неке њихове особине.

Истраживања су такођер показала да од очева насљеђујемо бијело масно ткиво. Код здравих људи оно чини 20 посто укупне тјелесне тежине мушкараца и 25 посто тјелесне тежине жена. Уколико имамо превише бијелог масног ткива, долази до ризика од срчаних болести и гојазности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана