Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe

GS
Foto: ATV

Лазар има само шест и по година. Похађа школу гуслања, а љубав према овом традиционалном инструменту наслиједио је од својих предака. Иако је јако млад, већ сада је вјерни чувар традиције и народних обичаја. Открио нам је, које то пјесме највише воли и гдје је све наступао.

"Смрт Попа Мила Јововића, суђење Сердару Стјепану, Књаз Никола итд. Трново, Ново Горажде, Братунац, Соколац, Требиње и тако", каже Лазар Чолаковић.

Осим гуслања, Лазар воли и цртање. Овај талентовани дјечак нацртао је бројне личности из Српске историје, а посебно је занимљив цртеж Леонарда да Винчија.

Најважнији задатак је пренијети традицију и обичаје на млађе нараштаје каже гуслар Миленко Дивљан. Додаје да су гусле највише заступљене код Срба, а разлог је богата али и тешка српска историја, преноси Атв.

"Гусле чим гуслар узме да гусла у кући настаје мир. Јер у старим српским кућама, од Крајине па до Црне Горе, око огњишта се увијек окупљала чељад кућна, па гуслар када почне да гусла настаје мук и тишина. Чак и мала дјеца када плачу, чују звук гусала и дан данас престану да плачу", каже Миленко Дивљан, Удружење гуслара и пјевача завичајне пјесме "Срђан Кнежевић"..

Удружење гуслара и пјевача завичајне пјесме „Срђан Кнежевић“ постоји више од једне деценије, и једно је од најпрепознатљивијих и најбројнијих удружења у Републици Српској. Кажу обичаје и традицију треба његовати и биљежити, како не би дошло до заборава. Поносни су што удружење броји много дјеце. Послали су лијепу поруку „Бог није могао бити на свакоме мјесту, зато је створио мајку“...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана