Ево како да спријечите испаде бијеса код д‌јеце

GS
Foto: Facebook

Загрљаји су најбољи начин за потицање д‌јеце на сарадњу путем међусобне повезаности.

Успоставите везу

Иако нису сва д‌јеца одушевљена загрљајима или физичким додирима када су узнемирена, принцип "прво се повежи" обично функционише за већину д‌јеце. Ако дијете не подноси физички додир, пронађите други начин да одмах успоставите везу - сједните поред њега, чучните испод њега или га једноставно ухватите за руку.

Када ваше дијете има тантрум или испад бијеса, ево како метода загрљаја може помоћи.

Дођи брзо

Трик у кориштењу загрљаја је у томе што мораш брзо реаговати. Ако чекаш предуго, вјероватно ћеш се осјећати превише фрустрирано, а тиме ћеш изгубити жељу за физичким повезивањем. То је нормално (сви имамо своје границе), стога се немој кривити ако ти се то догоди. Само покушај сљедећи пут стићи брже. Визуализација себе како журиш помоћи ће ти да видиш тврдоглавост или лом твоје д‌јеце као тренутак када те заиста треба. Буди ту за њега.

Само загрли

Ово није вријеме за морализовање или критиковање. Када са загрљајем пожуриш ка свом д‌јетету, једино на шта се требаш усмјерити је повезивање с њим. Сачувај васпитне лекције за касније. Само загрли. Чврсто.

Осјети смиреност

Ово је предиван дио. Останите у загрљају. Примијетит ћеш како се рамена д‌јетета спуштају. Можда ће његове руке обухватити тебе. Тај тренутак је заиста невјероватан и моћан.

Сада можете разговарати и остати близу

Када се обоје смирите, разговарајте о томе шта се догодило. Ако је дијете ударило мачку, вријеме је да разговарате о томе како се мачка осјећа. Но, мораш сачекати док не будеш сигуран да се ти и дијете нећете поново узнемирити. Понекад то може потрајати. И то је уреду. Останите близу д‌јетета током цијелог разговора.

Будите стрпљиви с д‌јететом, али и са собом

Ако до сада нисте практиковали ову методу, можда ћете се осјећати чудно, али када први пут пожурите са загрљајем бит ћете изненађени новим одговором д‌јетета. Немојте да се осјећате лоше ако дијете не жели увијек да се грли, али увијек потичите повезаност. Методу загрљаја користи сваки пут када се дијете лоше понаша или има испад бијеса. Нека загрљај буде први корак у дисциплини. Не само да ће се дијете осјећати смирено, већ ћете добити и смиреност и самопоуздање које ће вам помоћи у савладавању свих изазова родитељства. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана