Желите да вам дијете буде успјешно? Ове лекције уче од својих родитеља

ГС
Желите да вам дијете буде успјешно? Ове лекције уче од својих родитеља

Свака породица има своја увјерења и поштује одређене вриједности које временом усвајају и они најмлађи. Али, ако желите да вам дијете буде успјешно, мораћете и сами примијенити нека увјерења и вриједности.

Наиме, ваша дјеца понављају и усвајају оно што говоримо, како радимо и како се односимо према другима. На тај начин граде своје ставове и реакције.

Радна етика

Постоји много расправа о томе која је радна етика најпожељнија. Неке породице имају јаку радну етику, али су њихова дјеца усамљенија, док неке породице његују више жеље и амбиције своје дјеце. На вама је да изаберете која је опција најбољи примјер за ваше дијете.

Заштита и брига једни за друге

Дјеца од родитеља уче и то колико је важна породица. Ако желите да они у будућности заштите и брину за остале чланове породице, онда ћете то морати и сами показати.

Поштивање свих људских бића

Морате обратити пажњу на то шта желите да ваша дјеца знају и цијене у вези с њиховим ставовима о правима људи као појединаца, као националности, као раса и као полова. Стога је пожељно да дијете развија емпатију и поштује друге.

Одговорност

Важно је појединци преузму одговорност за своје поступке и да извршавају задатке које су рекли да ће обавити. Пожељно је да своју дјецу учите одговорностима од најраније доби.

Традиција

Неке породице имају традицију која је била ослонац породичног живота генерацијама. Они могу бити дио културне баштине, вјерске праксе или обиљежавање одређених празника. Традиције за које вјерујете да су вашем животу додале смисао важно је подијелити са својом дјецом.

Интелектуална знатижеља

У животу се може много научити, а најпродуктивнији, добро прилагођени људи никада не престају учити. Помагање вашој дјеци да развију своју природну знатижељу о свијету и људима око себе добро ће им служити током цијелог живота.

Опраштање

Могуће је да ћемо у једном тренутку током нашег живота бити повријеђени или издани. Према томе, важно је научити нашу дјецу умијећу опраштања, као и како се заштитити, поставити границе и препознати знакове злостављања од људи који обично наносе бол другима и искориштавају их.

Учинковита комуникација

Научити учинковито комуницирати је вјештина која се добро исплати током цијелог живота. Без ове вјештине тешко се заузимамо за себе и одређујемо своје потребе, што може довести до непотребне повреде, разочарања и љутње у нашим личним и професионалним односима. Развијање способности учинковите комуникације гради самопоуздање, побољшава рјешавање проблема и повећава успјех у животу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана