Све је у тајмингу: Ако желиш брзо да смршаш, ево у колико сати треба доручковати, ручати, вечерати

ГС
Све је у тајмингу: Ако желиш брзо да смршаш, ево у колико сати треба доручковати, ручати, вечерати

Сад сви причају о тој аутофагији, али наше баке су још причале "е немој да вечераш, смршаћеш". Ако неко жели да смрша брзо, тајминг је много битан.

Значи, 9, 15 и 19 сати, под условом да легнеш у десет јер за мршављење је битан и добар сан, да легнеш до десет, једанаест сати и спаваш око осам сати.

"То све зависи од пола, старости, физичког стања те особе, садашње килаже... Онај ко има 120 килограма а треба да има 80, он може да смрша и 15-20 килограма за мjесец дана. Све зависи коју килажу имаш и колико треба да имаш. Друга ствар, није сваки губитак килограма здрав. Прави и једини здрав губитак килограма је кад губиш масти, а не мишиће, воду, минерале, витамине...".

Ако неко жели да смрша брзо, тајминг је много битан. Значи, 9, 15 и 19 сати, под условом да легнеш у десет јер за мршављење је битан и добар сан, да легнеш до десет, једанаест сати и спаваш око осам сати.

Прољеће је вријеме кад је све је више оних који почињу да размишљају о дијетама или се већ придржавају ригорозних режима исхране како би смршали на вријеме пред љетњу сезону. Оно што све увек занима је колико брзо можемо да смршамо, а одговор на то и многа друга питања о мршављењу је дао Саша Плећевић познатији као др Филгуд.

"Прва и основна ствар је тајминг, вријеме у које једете. Разликује се од начина живота, али у просјеку, доручак је у девет сати, ужина је у 12, ручак је у 15, у 18 часова имаш неки потаж од поврћа, сачекаш око пола сата да тај потаж прође до желуца и онда вечераш у пола седам до седам, до девет ујутру ништа. 

"Шта једеш? Умјереност је најважнија. Ја сам онај 'доктор четири бијеле смрти', сви знају, избјегавај со, шећер, бијело брашно, масну храну, али ради се о томе да то стварно јесу бијеле смрти, али није то сада ако поједеш умрећеш. Наравно, ако си умјерен, и ја волим да поједем слатко, пицу, и масно, слано, али то не радим сваки дан. Треба да уносите умјерено, у складу са својим потребама, да  спавате у 10, 11 сати, да уносите довољно воде. Колико воде нам треба зависи – своју килажу подијелите са осам и број који добијете је број чаша од 250 милилитара колико треба да попијете дневно".

Као четврту најважнију ставку др Филгуд наводи начин на који се припрема храна.

Наравно, јако је важна и физичка активност.

"И јако је битна физичка активност. Болести савременог друштва је хипокинезија, ми се не крећемо, а створени смо да се крећемо. Друга ствар је неправилан начин исхране, трећа ствар је орторексија, то су људи који претјерано воде рачуна о исхрани".

С обзиром на то да је лијепо вријеме пред нама, на располагању нам је и више врста воћа, али на једну ствар треба обратити пажњу.

"Сада има доста воћа, али битно је да знамо да се уноси сат времена прије оброка или три сата послије оброка. Вода се пије пола сата прије и сат времена послије оброка, није добро пити одмах послије оброка јер се ремети варење".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана