Шта тамни колутови испод очију говоре о вашем здрављу?

Г.С.
Шта тамни колутови испод очију говоре о вашем здрављу?

Тамни кругови испод очију су чест проблем са којим се суочавају многи људи, и могу имати неколико различитих узрока.

Подочњаци често могу да укажу у каквом стању је ваш организам, могу бити наслиједни, и могу да укажу на неке недостатке.

Недостатак сна

Због недостатка сна ваша кожа може да изгледа блиједо. Због тога крвни судови испод коже постају видљивији и јављају се подочњаци, каже Карли Окиф, естетичарка и власница клинике за негу лица "SkincraftLA" из Лос Анђелеса.

Спавање може да помогне да се подочњаци ублаже. Препоручије се барем седам до осам сати спавања током ноћи да бисте изгледали свежије наредног дана, пише Insider.

Алергије

Алергије и суве очи такође могу да допринесу појави подочњака, каже др Мајкл Грин, козметички дерматолог из Њујорка.

Када имате алергијску реакцију, ваше тијело ослобађа хистамине, што може проузроковати свраб и црвенило у очима.То би вас могло довести до трљања очију, повећавајући иритацију, отицање и појаву тамних кругова.

Генетика

Иако подочњаци могу бити проузроковани различитим стварима, они могу бити и генетски, каже Окиф. Студија објављена у бразилском медицинском часопису "Anais Brasilerios de Dermatologia" испитивала је физиолошке и животне факторе који доприносе ризику и озбиљности појаве подочњака у бразилској популацији.

Истраживачи су открили да је породична историја болести најзначајнији фактор повезан с подочњацима и да је просjечно доба старости почетка појављивања подочњака учесника била 24 године.

Генетика може да одреди неколико фактора који доприносе подочњацима, попут нивоа колагена и производње меланина.

Колаген је протеин у телу који помаже у одржавању еластичности коже и умањује појаву бора.

Меланин се односи на тамносмеђе или црне пигменте у кожи. То се често назива генетска хиперпигментација.

Недостатак гвожђа и анемија

Анемија је здравствено стање које карактерише недовољна количина црвених крвних зрнаца. Обично је узрок недостатак гвожђа.

Са анемијом, крвне ћелије нису у стању да снабдијевају ткива кисеоником, укључујући и она испод очију. То може резултирати подочњацима, каже др Грин.

Студија објављена у часописуу "Indian Journal od Dermatology " показала је да је од 200 пацијената половина с подочњацима имала анемију због недостатка гвожђа.

Иако се ријешавањем анемије нису у потпуности решили подочњаци, многи учесници студије извијестили су о побољшању када се ситуација са њиховом анемијом ријешила.

Пушење и конзумирање алкохолаж

Пушење и унос алкохола могу да повећају подочњаке и то због дехидратације коже, каже Окиф.

Конзумирање алкохола може да проузрокује ширење крвних судова испод очију, чинећи подочњаке видљивијима.

Алкохол такође може негативно да утиче на сан, што погоршава стање када су у питању подочњаци.

Угљен- моноксид у цигаретама лишава вашу кожу кисеоника, каже др Грин, што може учинити да изгледа тамније на мјестима гдје је кожа танка, попут предјела око очију. Пушење такође убрзава процес старења, преноси Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана