Обрађена храна уништава памћење: Мозак не воли превише чоколаде и бијелог хљеба

ГС
Обрађена храна уништава памћење: Мозак не воли превише чоколаде и бијелог хљеба

Храна коју већина људи сваки дан конзумира доприноси оштећењу мозга.

Храна која оштећује мозак

Храна коју конзумирамо готово свакодневно може негативно да утиче на наше когнитивне способности.

Најновија студија, представљена на Међународној конференцији Алцхајмерове асоцијације 2022. гогине у Сан Дијегу, показала је да се то дешава ако више од 20 одсто ваших дневних калорија долази из ултра обрађене хране.

У овом истраживању учествовало је чак 10.000 људи, а резултати су били изненађујући. Мушкарци и жене који су јели највеће количине прерађене хране, имали су 28 одсто бржу стопу глобалног когнитивног пада и 25 одсто бржу стопу пада извршне функције.

Једна од ауторки студије, др Клаудија Суемото, истакла је да обрађена храна чини 25 до 30 одсто калорија у просјечној исхрани.

"Имамо брзу храну, једемо пуно чоколаде и бијелог хљеба", рекла је докторка.

У поређењу са прерађеном храном, односно храном која садржи шећер, со, уље или друге минималне састојке за прераду, попут конзервиране туњевине или поврћа, ултра прерађена храна се ствара екстракцијом супстанци.

Оне потичу од масти, скроба и додатих шећера, а осим тога, садржи и вјештачке боје и адитиве. Уколико размишљате шта је тачно ултра обрађена храна у вашем дому, онда треба да знате да је то храна која се углавном налази на вашим полицама, попут кексића и сланих грицкалица.

Једна студија објављена у "The Journals of Gerontologi" закључила је да је конзумација ултра прерађеног меса и уља или намаза, повезана са когнитивним падом код старијих особа са дијабетесом типа 2.

Мозак није једини дио тијела на који оваква храна утиче. Студије показују да висок калоријски унос ултра прерађене хране доводи до повећаног ризика од кардиоваскуларних и коронарних болести срца, цереброваскуларне болести, дијабетеса типа 2, што уједно повећава и ризик од смрти, преноси Mondo.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана