Зашто мачке не воле воду? Постоји много разлога, али ево најчешћих VIDEO

Г.С.
Зашто мачке не воле воду? Постоји много разлога, али ево најчешћих VIDEO

Дјелује да нетрпељивост домаћих мачака према води нема разумно утемељење, будући да њихове крупне дивље рођаке немају ништа против да се повремено окупају.

С друге стране, кућне маце уживају у брчкању испод чесме, гдје покушавају да ухвате воду која тече и попију што више текућине. У чему је онда "фазон"?

 Већина мачака је фасцинирана текућом водом: оне уживају да је додирују и пију из славине, али не воле њену мирну површину. Стручњаци за понашање мачака објашњавају да је мацама вода из чесме привлачна, јер се креће, производи одређени звук и занимљива је због одбијања свјетлости. Овакво мачије понашање нејвероватно подсјећа на лов, па и у тој чињеници лежи објашњење мачије опсесије водом. С друге стране, мачке воле чисту воду из славине, а заобилазе устајалу у природи.

Мокро крзно

Мачка која упадне у каду или покисне ће избјегавати воду до краја живота. Зашто је тако? Кад се мачка покваси, длака јој отежа и постане хладна, што ствара веома непријатан осјећај. Мокра мачка није нимало окретна, не може лако да скаче и реагује спорије. Мачка у води нема контролу над покретима.

Мачке воле сунчање

Кућне мачке су потомци мале дивље мачке која је живјела у пустињским регијама, гдје су извори воде били ограничени. Те маце нису биле склоне "брчкању" и више су се сунчале и излежавале, уживајући у топлоти.

Страх од непознатог

Мачке не воле изненађења, а вода им не улива сигурност, јер тај терен не познају најбоље. Водене површине, мање или веће, изазивају код њих страх. Он ће се појачати ако се власник служи прскалицом са водом, са циљем преваспитавања мачке.

Природна потреба или не?

Да ли је мачки уопште потребно купање? Опште је познато да мачка готово половину будног времена проведе уређујући крзно. Власник јој није потребан, осим у случају да не може досегнути неке дјелове тијела.

Не пију много воде

У природи мачке добијају довољну количину воде из плијена, па се та пракса пренијела и на кућне маце. Међутим, маце које живе са нама у дому требало би да пију више воде, јер једу дехидрирану храну.

Неке мачке воле воду

Иако већина мачака показује одбојност према води, постоје расе које немају ништа против купања и пливања. Ријеч је о абисинској маци, мејн куну, норвешкој шумској мачки, бенгалској, америчкој краткодлакој… Ове расе не осјећају нелагоду можда и због чињенице да је структура њихове длаке отпорнија на воду.

Навикавање на воду

Ако имате маче, прокушајте да га навикнете на воду. Идеално би било да то пробате између треће и 16. недјеље живота. Док навикавате мачку на воду, награђујте је посластицама. Чак и неке старије маце могу завољети воду, поготово топлу која ће их опустити. Будите стрпљиви док мачку навикавате на воду, јер то може дуго да траје. Не заборавите да ћете у неком тренутку морати да окупате мачку, кад остари или ако се разболи и не може сама да се његује, преноси Телегграф

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана