Ево зашто не требате намјестити кревет чим устанете

GS
Foto: X.com

"Затезање" згужване постељине и покривача на кревету након буђења, многима је "маст хев". И бројна су истраживања показала да је та навика добра за ментално здравље.

Међутим, када је ријеч о физичком здрављу, чини се да то ипак не би требало да радимо. Показало се да је "паметан" потез оставити кревет "разбарушен", односно, не навлачити покривач преко њега након буђења.

Разлог су гриње. Те простим оком невидљиве животињице узрок су алергије и астме. Хране се ћелијама наше мртве коже, а топло окружење је погодно за њихово размножавање. Баш онакво какво је у кревету, испод покривача.

Како бисте их се ријешили, барем једним дијелом, добра је одлука оставити "неуредан" кревет како би гриње биле изложене хладнијој температури и свјежем ваздуху и угинуле. Управо то оправдава и потезе наших мајки и бака које сваком приликом постељину скидају с кревета и стављају на прозор или балкон како би се "провјетрила", преноси Б92. 

Ако, као и многи, немате времена ујутру да тражите мјесто гдје бисте прострли цијели покривач, а да буде на хладнијем ваздуху, оставите постељину "неуредну" како бисте се ријешили барем дијела гриња, савејтују стручњаци и поручују да, ако спавате голи, свакако мијењајте постељину чешће, барем двапут недјељно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана