Ево зашто требате избјегавати прање веша на 40 степени

GS
Foto: Facebook

Свака веш машина нуди програм прања на 40 степени и многи управо тај најчешће користе. Наизглед се чини као идеално рјешење за прање одређених материјала, али у суштини овај програм само троши више струје. Исту гардеробу можете добро опрати и на нижој температури.

Прање на 40 степени има много недостатака. Међу највећима је чињеница да вам се веш једноставно може згужвати, а након тога не можете учинити ништа и завршићете са уништеном одјећом, чак и оном врло скупом. Ова метода прања такође узрокује брзо прање ваше одјеће и испирање боја. Ако се, на примјер, ради о осјетљивој тканини, може се брзо оштетити. И не заборавимо још једну ствар која је данас врло важна, а то је једноставно превелика потрошња енергије.

Чак и окретањем прекидача десетак степени ниже, односно на 30 степени, може се постићи добар учинак.

Прање на 30 степени

Заправо, изненадићете се колико су данашње веш машине способне, поготово када у њих убаците квалитетан прашак за прање веша. Оне на тржишту доступне су за цијелу плејаду различите одјеће, било да се ради о бијелој или шареној одјећи, вуненој одјећи или функционалним предметима.

Постоји неколико важних ствари које морате имати на уму када користите ову методу прања. Прије свега, ако имате видљиву и значајну мрљу на одјећи, добро ју је прво третирати посебним средством јер се након тога боље испире. Код прања на 30 степени може се препоручити дуже вријеме прања, што доводи до поузданог уклањања мрља.

Велики разлози за промјену

Чак и на 20 степени може се прати без проблема. За то постоје посебни програми, а модерне веш машине врло су учинковите па се и у овом начину рада може добро опрати. Ваш веш ће тада трајати дуже, а боје ће му остати заштићене.

Дакле, резимирајмо. Нема превише разлога зашто бисте ипак требали прати на 40 степени. Данас ћете само оштетити скупу одјећу коју ћете морати чешће мијењати, а уз то ћете потрошити и непотребну количину енергије. А то је комбинација коју нико не жели, зар не? Па зашто не бисте оставили своје предрасуде по страни и испробали прање на 20 до 30 степени, преноси "Нова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана