Никако не користите средства за прање прозора: Овако се правилно чисти ТВ екран

ГС
Никако не користите средства за прање прозора: Овако се правилно чисти ТВ екран

Иако на тржишту постоје разна средства за чишћење екрана, јефтиније је направити нешто такво код куће. Једноставно је, а врло ефикасно.

Модерни телевизори захтевају више његе од оних некадашњих старих. Иако се сви модерни екрани могу чистити на исти начин, мораћете да будете врло опрезни какво средство за чишћење ТВ екрана користите и на који начин, каже Џесика Ек, стручњакиња на Америчком институту за чишћење.

Напомиње како уређај обвезно треба искључити прије почетка чишћења, не само због сигурности, већ ћете тако боље видети мрље на екрану.

Користите крпу од микровлакана

„Модерни екрани могу бити осјетљиви на притисак и знају да се лако изгребу, па је моја препорука употреба крпице од микровлакана, без обзира на то је ли ваш екран ЛЦД, ОЛЕД или плазма. Она чини притисак на екран равномјернијим и на тај начин смањује ризик од огреботина или оштећења“, објаснила је Џесика, а преноси 24сата.хр.

Она каже да треба избјегавати папирне убрусе, марамице и друге материјале који могу да садрже влакна која су превише груба за екран.

„Чак и ако планирате да чистите старински ТВ, крпа од микровлакана је и даље најбољи избор. Такође, можете користити и електростатичку крпу“, додала је.

Савјетује да приликом брисања екрана не стварате велики притисак.

„Прејак притисак зна да оштети екран, па није немогуће да пронађете изгореле пикселе следећи пут када упалите ЛЦД или плазму“, упозорила је.

Никад течност за чишћење не прскајте директно на екран

Прво попрскајте крпицу фином маглицом, па тек онда крените са брисањем. Осим тога, припазите какву крпицу бирате – нека буде нова и предвиђена само за брисање екрана.

Рецимо, крпа за брисање дрвеног намештаја сигурно је већ пуна честица масноће од средстава за брисање намештаја, па би могла додатно да замаже екран. Такође, екран бришите водоравним потезима, никако у круг јер тако могу остати мрље, нагласила је ова стручњакиња за чишћење.

Након брисања влажном крпом, по екрану пређите и сувом. Очистите и остале дијелове ТВ-а. То можете урадити усисавачем – ставите га на најмању снагу и користите наставак који изгледа као четка. То ће извући прашину из ситних отвора у њему.

Како очистити тврдокорне мрље с ТВ екрана

Уколико на екрану остану тврдокорније мрље, покушајте да их уклоните врло разријеђеном мјешавином дестиловане воде и благог детерџента за прање посуђа.

„Никада не би требало да користити јаке хемикалије попут ацетона, толуена или амонијака. Можда мислите да би средство за прање прозора било добро, али њему је амонијак главни састојак који ће трајно оштетити екран. Изузетак су старински телевизори који имају стаклене екране“, каже Џесика Ек.

Направите сами средство за чишћење екрана

Иако на тржишту постоје разна средства за чишћење екрана, јефтиније је направити нешто такво код куће. Једноставно је. Помијешајте дестиловану воду с бијелим сирћетом у односу 1:1, ставите у бочицу с финим распршивачем, и то је то.

Немојте користити воду из славине јер садржи минерале који могу изгребати екран, дестилисана вода је пуно мекша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана