Урадите ово када палите бојлер и рачун за струју ће бити дупло мањи

Г.С.
Foto: Илустрација

Једна од, чини се, нерјешивих мистерија је питање када бојлер троши најмање струје – када је стално укључен или када се пали по потреби.

Интернет форуми, друштвене мреже и расправе уживо – у било ком облику, ово питање је увијек актуелно и никако да дођемо до коначног одговора.

Неко ће вам рећи да је много рационалније оставити бојлер укљученим по цијели дан и ноћ, јер онда не мора да грије сву воду, већ само догрјева, други заговарају теорију да је најбоље палити га по потреби. А ево шта на ту дилему каже сервисер ових кућних апарата, преноси Ало.

- Апсолутно није истина да је за новчаник боље држати бојлер стално упаљеним. Наравно, све зависи од броја чланова домаћинства. Тако, ако је у питању самац или брачни пар, њима је рационалније да бојлер укључују по потреби. С друге стране, ако је у питању породица са већим бројем чланова, њима је вјероватно најзгодније да бојлер стално буде укључен јер ће у сваком тренутку неком требати вода

- Такође и намјена бојлера игра велику улогу – ако је бојлер намјењен само за туширање, онда је смисленије да га повремено палите, а ако је у питању велики проточни бојлер који користите и у кухињске намјене, онда ћете га највјероватније гасити врло ријетко.

Дакле, штедљвије је ипак палити га по потреби, и наравно, ако већ пазите на штедњу, гледаћете да га укључите у јефтинијој тарифи.

Што се тиче продужавања века бојлера, како објашњава овај сервисер, њему је свеједно да ли стално ради или не, уколико су сви дијелови у реду, јер “није то човек да му треба одмор.”

- Цака која, с друге стране, заиста пали јесте да термостат подесите на 55-60 подиока. Нека највиша вриједност на коју га намјештате буде евентуално 60. Испод 55. подиока се не ствара каменац. С друге стране, ако је термостат стално подешен на 90, ствараће се много више каменца, нарочито у овдашњим условима будући да нам је вода тврда.








 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана