Биљке које треба да засадите у априлу, уљепшаће вашу башту ведрим бојама

ГС
Foto: Илустрација

Прољећно цвијеће успјешно одолијева јаком сунцу, савршено је за свако двориште. Његова љепота красиће вашу башту и терасу све док се не одлучите да посијете, или посадите нешто друго.

Ова три цвијета која требају да се нађу у вашој башти овог априла:

Дан и ноћ

Дан и ноћ се често сади током јесени, али је и април погодан за садњу ове предивне биљке. Дан и ноћ спада у породицу љубичица, па је често зову и пољска љубичица. Цвјетови су најчешће велики, љубичасте боје, са примјесама бијеле или жуте.

Може бити једногодишња или двогодишња биљка, у зависности од тога када је посађена. Најлакше се размножава сјеменом, а можете је посадити или у саксију или у дворишну земљу.

Уколико се опредијелите за саксијску варијанту, саксију је потребно да напуните до двије трећине земљом, потом да у њу спустите пет  сјеменки и прекријете их земљом.

Лијепи човјек (цинија)

Лијепи човјек подсјећа на хризантеме, има чврсту стабљику и може да се пронађе у различитим бојама. Ова биљка се гаји на отвореном и одговара јој пуно свјетлости. Пожељно је засадити је на место заклоњено од вјетра у хранљиво и умјерено влажно земљиште.

У прољеће се сади сјеме у башти или у саксијама, а касније је пожељно расадити. Земљиште се редовно залива, и већ за шест до осам недјеља младе биљке ће почети цвјетају.

Кадифа

Кадифица се сије рано у прољеће и отпорна је на све временске услове. Када је биљка порасте на 7-10 цм, требало би је расадити на стално мјесто гдје ће остати цијелог љета. Размак између биљака треба да буде око 25 цм.

Током раста треба је редовно заливати и ђубрити. Могу бити различитих висина, али најчешће достигну висину око двадесетак центиметара.

Прецвјетале цвјетове требало би редовно одстрањивати. Кадифа је једногодишња биљка али можете сачувати њено сјеме за следећу годину, преноси Магазин Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана