Ова самоникла биљка расте свуда, а здравија је од бијелог лука

Агенције
Foto: Илустрација

Сремуш је самоникла биљка, која углавном расте на вишим планинама, има специфичан мирис и укус, а захваљујући својим сјајним и моћним природним својствима, у посљедње вријеме га све више и више има на пијацама и у маркетима.

Сремуш је у нашем народу познат и као медвеђи, шумски или дивљи лук, који је у априлу почео своју сезону цвјетања, има изражену нутритивну и и интензиван мирис који подсјећа на бијели лук.

Он је снажан природни антибиотик, који обилује витамином Ц, алицином, алисулфидом, минералним материјама, сумпорним једињењима, каротином… У народној медицини сматра се биљком која је љековитија од бијелог лука, а притом му дају предност и јер расте самоникло, те није третиран пестицидима.

Прикупља од давнина, а и данас га љубитељи природе и излетници радо беру кад наиђу на њега, но опрез – морате имати потребно предзнање како га не би помијешали са идентичним самониклим врстама, од којих су многе отровне попут ђурђевка и мразовца преноси Жена Блиц.

Млади листови сремуша беру се на прољеће – током априла и маја и препоручује се да се конзумирају свјежу, с обзиром да тада и имају највише љековитих својстава. Луковице сремуша се пак беру крајем љета или на јесен, послије цватње.

Постоје бројна корисна својства ове биљке, а између осталог утиче на боље пмаћење и концентрацију, помаже код респираторних тегоба, спријечава болести срца и крвних жила, бори се против несанице и вртоглавице, снижана крвни притисак…

Има широку примјену и у гастрономији, а одличан је избор за различите сосеве, салате, умаке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана