Опрез: Ове кућне предмете никад не смијете чистити водом

GS
Foto: X.com

Неке кућне предмете никад не бисмо смјели да перемо водом.

Некима се у контакту с водом може оштетити завршни слој или уништити материјал, а неки могу чак представљати опасност, попут електронике.

За уклањање прљавштине и прашине са расвјетних тијела, звучника, тастатуре и многих других електронских уређаја и геџета боље користите крпу од микровлакана или мали, ручни усисивач с меканим чекињама. У неким случајевима може помоћи и четкица за зубе.

Вода није рјешење ни кад су у питању дрвени подови и намjештај од дрвета. Увијек је препорука да одмах очистите проливену течност и остале мрље те избјегавате дуготрајно излагање води.

За намештај се препоручују наменска средства, као што су она у спреју. Наносе се на крпу којом се затим брише жељена површина.

Одмах након брисања потребно је употребити пешкир од микровлакана како би се покупио вишак влаге.

На списку предмета код којих је потребно избјегавати контакт с водом налазе се и сребрни и месингани комади те они од антилопа, сомота и велура.

Код коже се, пак, вода може користити у траговима, с влажном крпом и благим средством за прање судова. Али, претходно свакако треба провјерити упутства произвођача.

Што се тиче сомота, антилопа и других специјализованих пресвлака, средства за чишћење специфична за те материјале вјероватно су најбоља опција.

Уколико се ти материјали налазе на намјештају редовно усисавање може помоћи у његовом одржавању.

Мермер, гранит и други порозни материјали такође не би требало да се третирају водом, која може довести до трошења заштитних слојева. За њихово чишћење употребите раствор посебно формулисан за тај материјал.

Што се тиче цигле, она за спољашњу употребу отпорна је на воду, али цигла за унутрашњу употребу није. Њу можете чистити лагано навлаженом четком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана