Како да припремите кућу за зиму: Замијените цријеп, очистите димњак и олуке...

klix.ba
Како да припремите кућу за зиму: Замијените цријеп, очистите димњак и олуке...

Уз јаке вјетрове, падавине, пад температуре и бројне друге факторе најважније је да је уочи зиме осигурате вањско подручје вашег дома и поправите све што би вам могло представљати проблем.

На врху листе начина на који припремате вашу кућу за зиму, према писању Property Newsa, јесте провјера крова, односно замјена сломљеног цријепа или додавање новог тамо гдје недостаје. То ће помоћи да спријечите цурења која могу проузроковати пропадање структуре.

Поправите ограде

У данима јаког вјетра вјероватно је да би сломљена ограда у дворишту могла постати летећа крхотина, па би било добро да је додатно ојачате. Овакви проблеми могу проузроковати додатну штету на вашој кући, возилу или на имовини ваших комшија.

Као и сломљене ограде, канте за смеће такођер могу постати опасне при јаким вјетровима. Стога их обавезно смјестите на сигурна мјеста.

Како вечери постају тамније, важно је провјерити јесу ли сва вањска свјетла у исправном стању.

Осигурајте штале и шупе

Током зиме, штале или шупе у којима држите вашу вртну опрему могу постати предметом зимских провала па обавезно провјерите браве на улазима у ове просторије, савјетује Property News.

Испразните олуке и сливове

Одводни отвори и канали кључни су за здравље вашег дома. Преусмјеравањем воде с вашег имања, ови канали штите темељ вашег дома, спречавају ерозију и помажу у одбрани од поплаве подрума. Да бисте заштитили свој дом, ове олуке, сливнике и јарке потребно је редовно чистити. Провјерите лишће, маховину и остале отпатке који могу проузроковати блокаду цијеви током јаких киша. Ако су олуци сломљени или оштећени, важно је замијенити их како бисте спријечили даљње оштећење вашег дома.

Очистите димњак

Прије него што запалите ватру у вашем пећи или камину, провјерите димњак да бисте били сигурни да су уклоњене било какве блокаде. На тај начин ће се тачка вентилације одржавати чистом и помоћи ће вам да избјегнете пожаре те улазак опасних плинова у вашу кућу, попут угљен-моноксида.

Испитајте пожарне аларме

Како пећи готово непрестано раде током зиме, апсолутно је неопходно тестирати пожарне и CO2 аларме током хладнијих мјесеци како бисте осигурали да раде исправно.

Држите кућу загријану

Уколико се гријете на плин или неки други систем уз који можете контролисати топлоту, добро је држати гријање на тајмеру. То ће вам помоћи да систем несметано ради, загријавајући цијеви и дом.

Главни проблем многих домаћинстава током зимског периода су смрзнуте цијеви. Иако тајмер гријања може помоћи да се смрзнуте цијеви одрже у добро стању, такођер је добра идеја да се све хладне цијеви, посебно оне на отвореном, омотају топлинском изолацијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана