Ево зашто је важно прољећно чишћење травњака

Агенције
Foto: Илустрација

Уређење травњака и баште требало би радити сваког прољећа, како би касније изгледали љепше и уредније и како бисте се ријешили корова.

- Грабљањем травњака оно се прозрачује јер се избацује заостало лишће и сав отпад који се наталожио током зимских дана. Уколико се те "нечистоће" не уклоне, мртви биљни остаци допринијеће формирању слоја сличној слами. Грабљање, такође, равномјерно распоређује траву која је згрудвана. За тај посао потребне су јаке грабље, а најбоље је радити када је земља сува. У супротном могли бисте почупати траву.

- На мјестима која су огољена засијте нову траву. Најбоље вријеме за сијање траве је касно прољеће, када су температуре увелико у плусу. Када будете сијали траву користите азотно ђубриво са спорим ослобађањем. Пет седмица након што сте засијали траву поново је прихраните азотним ђубривом са брзим ослобађањем. Ово ђубриво треба нанијети и отприлике три недјеље након што трава почне да зелени.

- Још један од корака ка лијепом травњаку је аерација. То је бушење рупица у земљишту како би ваздух, вода и хранљиве материје из ђубрива стигле до коријена траве. Она спречава збијеност земљишта и доприноси бујности травњака. Колико често ћете вршити аерацију травњака зависи од врсте тла и начина на који га користите.

- Елиминишите глодаре. Ако на травњаку примијетите рупе глодара, поставите мамце којима ћете их елиминисати. Уколико уочите коров, примијените хербициде. Користите хербициде широког спектра дјеловања, који подједнако елиминишу вишегодишње и једногодишње корове. Третирајте или ископајте вишегодишњи коров са коријеном, када почне да се појављује на травњаку или у башти. Добра ствар је што се он лако може уочити у прољеће.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана