Ево како убрзати пеглање веша

Агенције
Foto: Илустрација

Пеглање веша је немили посао за сваку домаћицу. Одузима много времена и није ни мало забаван, али је неопходан.

Да вам олакшамо муке и скратимо њихов процес, откривамо вам невјероватне трикове које ћете обожавати.

Важно је да и навлака за пеглу буде испеглана
Можда вам ово дјелује безначајно, али навлака за даску која је наборана и није глатка, знатно отежава сам процес пеглања веша. Прво веш или гардероба су тада склони да се лијепе за подлогу, а друго на њима се стварају набори, које је касније много теже исправити, и остаје траг оштрих линија које сте пеглом направили. Зато не заборавите да прво припремите даску на прави начин.

Дестилована вода је неопходна

Данас готово сви користимо пегле на пару, са којом је пеглање лакше и брже, односно веш је много љепше испеглан. Пара из пегле размекшава тканину. Наравно, у пеглу је свакако потребно прво сипати воду, с тим да то мора да буде дестилована вода. Уколико користите обичну воду са чесме, ем ће ваша пегла бити пуна каменца, и скратићете јој њен радни вијек, ем ће се гардероба много лошије пеглати, плус је могуће да на њој остану бијеле флеке и трагови. Дакле, када пеглате – дестилована вода мора да вам буде на дохват руке.

Трик са чиодама

Уколико пеглате неки велики комад гардеробе, или пак кошуље које су увек незгодне, деси се да вам се један део тканине подвуче под другу. Тако пеглање траје дуже, плус ни резултат баш није сјајан, јер се углавном направе црте. Шта можете да урадите. Да комад одеће фиксирате помоћу чиода или спајалица док пеглате. Само пазите у случају осетљивих тканина попут свиле да не остану трагови од чиода.

Веш мора да се охлади

Шта то значи да веш треба да се охлади? Уколико одмах након пеглања мајице, кошуље или неког другог комада гардеробе, исте смјестите у орман, а нарочито ако их сложите, онда ћете добрим дијелом поништити ваш мукотрпан труд док сте пеглали.

Умјесто тога пребаците одјећу преко столице, а кошуљу оставите напољу на офингеру, да се прохладе од пегле. Тако је ефекат много бољи.

Трик са алуминијумском фолијом

И најслађе за крај. Испод навлаке за пеглу можете да ставите алуминијумску формулу. Кажу да то може дупло да убрза процес пеглања, јер фолија појачава преношење топлоте, што значи да ће се ваш веш брже и боље пеглати, открива Могу ја то сама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана