За млад, оштар и брз мозак, чај и зелено поврће

ГС
Foto: Илустрација

Према новој студији која је недавно објављена у часопису Неурологија, истраживачи су се бавили резултатима и информацијама из пројекта "Rush Memory and Aging Project (MAP)".

Већина учесника, од укупно 960, биле су женске особе бијеле расе, а сви учесници програма су пензионери, са просјечном старошћи око 81 године, али нису показивали знаке деменције.

Студија је трајала седам година, а на годишњем нивоу испитаници су попуњавали упитник о  својим активностима.

„Сазнање да храна са високим садржајем флавонола може током времена да сачува когнитивне функције, разлог је да ову храну свакодневно укључимо у нашу исхрану”, истакла је Ејми Дејвис, нутрициониста.

Истраживачи су посебну пажњу посветили навикама у исхрани, анализирали су ефекат различитих врста флавонола, као што је кемпферол, који добијамо из кеља, спанаћа, броколија, пасуља. Кверцетин се налази у кељу, парадајзу, јабукама и чају, а мирицетина у кељу, парадајзу, поморанџама и вину.

Резултати су показали да је узимање хране богате флавонолима (једна порција лиснатог поврћа дневно, око 15 милиграма) доводило до 32 одсто мање когнитивног пада, преноси РТС.

Истиче да се флавоноли налазе у разним врстама воћа и поврће. Антиоксидантна својства флавонола могу спријечити или смањити оксидативни стрес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана