Za mlad, oštar i brz mozak, čaj i zeleno povrće

GS
Foto: Ilustracija

Prema novoj studiji koja je nedavno objavljena u časopisu Neurologija, istraživači su se bavili rezultatima i informacijama iz projekta "Rush Memory and Aging Project (MAP)".

Većina učesnika, od ukupno 960, bile su ženske osobe bijele rase, a svi učesnici programa su penzioneri, sa prosječnom starošći oko 81 godine, ali nisu pokazivali znake demencije.

Studija je trajala sedam godina, a na godišnjem nivou ispitanici su popunjavali upitnik o  svojim aktivnostima.

„Saznanje da hrana sa visokim sadržajem flavonola može tokom vremena da sačuva kognitivne funkcije, razlog je da ovu hranu svakodnevno uključimo u našu ishranu”, istakla je Ejmi Dejvis, nutricionista.

Istraživači su posebnu pažnju posvetili navikama u ishrani, analizirali su efekat različitih vrsta flavonola, kao što je kempferol, koji dobijamo iz kelja, spanaća, brokolija, pasulja. Kvercetin se nalazi u kelju, paradajzu, jabukama i čaju, a miricetina u kelju, paradajzu, pomorandžama i vinu.

Rezultati su pokazali da je uzimanje hrane bogate flavonolima (jedna porcija lisnatog povrća dnevno, oko 15 miligrama) dovodilo do 32 odsto manje kognitivnog pada, prenosi RTS.

Ističe da se flavonoli nalaze u raznim vrstama voća i povrće. Antioksidantna svojstva flavonola mogu spriječiti ili smanjiti oksidativni stres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana